Željka Cvijanović

Papa uvažava Srpsku, samo najbolji utisci sa sastanka u Vatikanu

  • 26.04.2019. 15:01

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je vrlo važan sastanak koji su ona i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas imali sa papom Franjom u Vatikanu i da nosi najbolje utiske.

"Posebno sam počastvovana i ponosna na činjenicu da je i papa uputio čestitku i čestitao nam dolazeći Vaskrs i zamolio da prenesemo njegove čestitke vjerujućem narodu u Republici Srpskoj i BiH. I taj vid pažnje i međusobnog razumijevanja postoji", istakla je Cvijanovićeva. 

Predsjednica Republike Srpske rekla je da se u Vatikanu može ravnopravno razgovarati sa predstavnicima Svete stolice, što pokazuje da je Srpska uvažena.

Ona je rekla da smatra da je važno da je imala priliku da kao predsjednik Republike učestvuje na sastancima sa papom Franjom i državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, ali i da je ohrabrena onim što je čula upravo o tome da se posvećuje pažnja interesima svih etničkih zajednica u BiH. 

Cvijanovićeva je navela da su u Vatikanu zainteresovani za situaciju u vezi sa Izbornim zakonom i statusom hrvatske, odnosno katoličke populacije u BiH, što je sasvim razumljivo, ali da je u svemu vidjela dodatnu dimenziju da se razgovara ravnopravno sa svima i da se uvažava Republika Srpska i na ovaj način. 

"Ja sam zbog toga zadovoljna", izjavila je Cvijanovićeva. 

Ona je potvrdila da papa i Vatikan dobro poznaju stanje u BiH. 

"Posebno kada razgovarate sa državnim sekretarom, tu nemate nikavih dilema, sve od ugovora koji reguliše odnose između Katoličke crkve i BiH do svih drugih stvari operativnog karaktera, ali i političkog karaktera kao što je Izborni zakon, potreba da se obezbijedi potpuna ravnopravnost, i mnoge druge stvari sa kojima smo suočeni", dodala je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da joj je bilo jako važno da je mogla da predstavlja Republiku Srpsku i da je počastvovana što je u delegaciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

"Ova posjeta je mnogo važna zato što ono što se dešava u Vatikanu prate svi", navela je Cvijanovićeva.

 

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм