Pale: Nema novozaraženih, pod zdravstvenim nadzorom 64 lica

  • 05.04.2020. 15:42

U opštini Pale nema novozaraženih vurusom Kovid-19, a 64 lica su pod adzorom nadležnih službi, što je za pet lica manje nego juče, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Pale.

Ovakva statistika proističe iz činjenice da je za šest lica jutros istekla mjera četrnaestodnevnog zdravstvenog nadzora, dok je, istovremeno, nadležna služba Doma zdravlja Pale evidentirala jednu novoprijavljenu osobu kojoj je propisana mjera samoizolacije.

Sutra se očekuju i rezultati nalaza za još pet lica koja su bila u kontaktu sa dvije osobe iz Pala kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona, a procedura testiranja ostalih utvrđenih kontakata nastaviće se i narednih dana po uputstvu epidemiloške službe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koja i određuje broj i redoslijed lica za testiranje.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Pale potvrđuju da ovdašnja Komunalna policija redovno vrši kontrolu lica pod zdravstvenim nadzorom na adresama gdje borave u samoizolaciji, te da je to činila i juče, ne zabilježivši slučaj kršenja izrečene mjere.

Inače, sve osobe kojima je određena samoizolacija su u propisanoj dnevnoj komunikaciji sa porodičnim ljekarima i koordinatorom u paljanskoj javnoj zdravstvenoj ustanovi i trenutno nemaju bilo kakve simptome koji bi ukazivali na eventualnu infekciju.

Kada je riječ o poštovanju policijskog časa, situacija je zadovoljavajuća i bilježe se tek sporadični slučajevi kršenja, tako da su pripadnici Policijske stanice Pale noćas prekršajno sankcionisali jedno lice.

U toku jučerašnjeg dana, ekipe ovlašene firme izvršile su još jednu dezinfekciju prostorija u ovdašnjoj sportskoj dvorani, određenih za karantinski smještaj, a to je aktivnost koja se redovno provodi u ovom i još nekim objektima opštinskih javnih službi.

Opštinski štab za vanredne situacije zahvaljuje se građanima Pala koji u velikoj većini poštuju naredbe ovog i Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i svim službama koje prate njihovu primjenu, te svim subjektima koji obavljaju poslove od opšteg značaja.

Iz Štaba za vanredne situacije istovremeno apeluju na građane da kretanje svedu na minimum, te izbjegavaju grupna okupljanja, posebno pozivajući mlađu populaciju da ljepše vrijeme ne koristi za druženja na ovdašnjim izletištima.

Upozoravaju da je Komunalnoj policiji naloženo da prati ima li takvih pojava, te da u slučaju potrebe o tome obavještava Policijsku stanicu Pale čiji će pripadnici spriječiti svaki vid masovnijeg okupljanja na izletištima i javnim površinama uopšte, s ciljem zaštite javnog zdravlja.