Dragan Bogdanić za ATV

Pacijenti dobijaju bolju dijagnostiku i savremeniju terapiju

  • 22.09.2018. 19:11

"Pacijenti dobijaju komfor, jednokrevetne i dvokrevetne sobe, koje imaju svoja kupatila i toalete. Dobijaju i mnogo zadovoljnijeg zdravstvenog radnika, zato što su dobili dobar prostor, okruženje za rad, i veću sigurnost u radu," rekao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske.

Gostujući u Centralnim vijestima ATV-a Bogdanić je, povodom otvaranja novoizgrađenog Sjevernog krila Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, naglasio da su zdravstveni radnici izloženi velikom riziku dok rade, za svoje zdravlje, te da se sada primjenjuju svi propisi koji su predviđeni. 

"Zadovoljan zdravstveni radnik će svoje zadovoljstvo prenijeti i na pacijenta. Mislim da će zadovoljstvo pacijenta biti u potpunosti. Svakako, kad je čovjek bolestan teško je boraviti bilo gdje, ali sada će boravak u UKC biti daleko komforniji i pacijent zadovoljniji, sa bržim ozdravljenjem, boljom dijagnostikom, savremenijom terapijom nego što je to bilo do sada," kaže Bogdanić.

On podsjeća da je UKC počeo da se gradi davne 1975. godine i da je završen, nepotupuno, 1985. godine, bez upotrebne dozvole i bez svih klinika na jednoj lokaciji.

"Mi smo prije četiri godine potpisali ugovor sa izvođačima radova i sada imamo u potpunosti završen projekat, sa svim onim što je bilo predviđeno, u planiranom roku i u planiranom budžetskom okviru, bez bilo kakvih dodatnih sredstava," rekao je ministar zdravlja.

On je dodao da sve što je urađeno izgleda i bolje od očekivanog.

"Sve u Sjevernom krilu, što je izgrađeno od temelja, je savršeno, sa vrhunskom opremom posljednje generacije, a i Centralni medicinski blok, iako se radilo o rekonstrukciji, ispunjava sve standarde koji su danas propisani kad je u pitanju gradnja zdravstvenih ustanova," kaže Bogdanić. 

Kako kaže u ponedeljak će prvi hirurški tim iz Sankt Peterburga ući u nove operacione sale da izvrši operaciju pacijenta koji boluje od karcinoma debelog crijeva.

"Naravno, tu saradnju ćemo nastaviti i u budućnosti, kroz odlazak naših kolega u Rusiju i dolazak kolega iz Rusije ovdje. Mislim da smo stvorili uslove da, ne samo iz Srpske, već i iz Federacije BiH, pa i Hrvatske, dolaze pacijenti u UKC Republike Srpske, jer smo obezbijedili i sturku i komfor i savremenu opremu, a mislim da će cijena liječenja biti niža nego što je u okruženju," rekao je Bogdanić.

On ističe da će mlade kolege imati priliku da se zaposle u UKC i da uče od svojih profesora na fakultetu, ali i od kolega koji će doći iz Srbije, Evrope i iz Rusije.  

"Problem odlaska zdravstvenih radnika iz Republike Sprske, ali i iz okruženja, jeste problem ali sada, kada smo obezbjedili dobar komfor, radićemo na tome i da primanja zdravstvenih radnika budu veća," rekao je Bogdanić.

Govoreći o narednimm koracima ministar ističe da je, kada je riječ o Centralnom medicinskom bloku, Sjevernom i Južnom krilu, da je na redu potpisivanje ugovora za gradnju Kardio hirurgije i ambulanti za hirurške grane, klinika...

"Mi smo pred potpisivanjem ugovora i to će biti u potpunosti završeno za godinu dana. Mi već idemo u raspisivanje tendera i obezbjeđivanje sredstava za rekonstrukciju Klinike za ginekologiju, Klinike za pedijatriju i Infektivne klinke, i na taj način bi na ovoj lokaciji završili sve što se tiče samog pružanja zdravstvenih usluga," pojasnio je Bogdanić.

On dodaje da će na Paprikovcu biti izgrađen i medicinski kampus, odnosno medicinski i stomatološlik fakultet, te srednja medicinska škola. 

"Tako će Paprikovac postati mjesto gdje ćemo učiti, edukovati, stvarati zdravstvene radnike, profesionalce, i liječiti naše pacjente. Bićemo jedinstveni po organizaciji, jer ćemo imati sve na jednom mjestu," zaključio je Bogdanić.
 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)