Otvoreno pismo Društva doktora medicine RS povodom istupa Miodraga Femića

  • 02.05.2020. 17:40

Društva doktora medicine Republike Srpske uputilo je otvoreno pismo povodom izjave Miodraga Femića, predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske u kojoj je istakao da je UKC RS postao žarište novog korona virusa.

Pismo prenosimo u cijelosti: 

"Povodom izjave predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske dr Miodraga Femića u emisiji RTV BN IZAZOVI, a koja se tiče toga da je UKC RS postao žarište novog korona virusa, te da medicinskim radnicima nije obezbijeđena zaštitna oprema, ispred Društva doktora medicine RS osjećamo se obaveznim da se obratimo javnosti i građanima Republike Srpske. 

U ovim vanrednim okolnostima kada smo suočeni sa pandemijom novog korona virusa, kada se zdravstvo nalazi pred najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata, a medicinsko osoblje obavlja svoj posao časno i pošteno 24 sata dnevno,  javno iznošenje dezinformacija i širenje panike, a koje se tiču opreme i protokola i načina funcionisanja u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske jedino ima za cilj uništavanje povjerenja građana u UKC RS i u zdravstveni sistem u cjelini. Apsolutna je neistina da Univerzitetski klinički centar RS ne raspolaže sa dovoljnim količinama zaštitne opreme. Na današnji dan UKC RS raspolaže sa 500 000 zaštitnih maski (hirurške), 40 000 zaštitnih profesionalnih maski ( FFP2), 500 000 rukavica, te preko 5 000 zaštitnih odjela (podaci su podložni provjeri- podaci iz Apoteke UKC RS).

Što se tiče neosnovanih optužbi da su zaposleni u UKC RS-u „novi klaster“ rećićemo samo da u UKC RS radi 695 ljekara,a inficirano je njih 14 što je oko 2% od ukupnog broja. Takođe u UKC RS radi 1400 medicinskih sestara,a zaraženo je njih 29 što je isto oko 2%. Ovo je daleko ispod prosjeka zaraženih u populaciji ( a treba imati na umu da su naši doktori i sestre u najvećoj mogućoj mjeri izloženi ovom virusu). Kada podatke uporedimo sa svjetskim centrima, takođe smo u samom vrhu uspješnosti zaštite medicinskih radnika. 

Što se tiče organizacije posla u UKC RS ( to je takođe pomenuto) netačne su i zlonamjerne tvrdnje da doktori i sestre rade posao nosača. Od početka pandemije u UKC RS postoje jasno definisani protokoli i tačno se zna čija su i koja zaduženja.

Ovi rezultati sami govore u prilog odličnoj organizaciji rada u UKC RS, dobro provedenim mjerama prevencije i zaštite medicinskog osoblja koje je u ovom momentu najizloženije opasnostima od novog korona virusa.

UKC RS je najveća zdravstvena ustanova u Republici Srpskoj koja i vrijeme pandemije mora da brine o zdravlju stanovnika RS dvadeset i četiri sata dnevno i zbrinjava sve hitnoće od akutnog infarkta miokarda, preko moždanog udara do teških saobraćajnih nesereća. Nerealno je bilo za očekivati da se ne desi niti jedan slučaj da se asimptomatičnom pacijentu pruža zdravstvena usluga i da se na taj način inficira medicinsko osoblje. U tim situacijama poduzimaju se sve neophodne protivepidemijske mjere u skladu sa protokolima, reaguje se promptno, inficirani se izoluju, testiraju se svi kontakti i izvrši se neophodna dezinfekcija. 

Ovakve izjave koje straše stanovništvo ne samo da su za svaku osudu, već su izuzetno opasne po kolektivno zdravlje građana, jer u svojoj konačnici mogu da utiču na povećan broj smrtnih ishoda od drugih bolesti. Na sramne tvrdnje da UKC RS postaje klaster i da nije obezbijedio dovoljno opreme da zaštiti svoje radnike, osjećali smo obavezu da reagujemo i da ih demantujemo kako bismo zaštitili zdravlje naših građana, svoj posao, kredibiltet i dignitet naših kolega i svih medicinskih radnika u UKC RS.

Svim doktorima se zahvaljujem na nesebičnom angažmanu i požrtvovanosti u ovoj vanrednoj situaciju, kako bi skupa prebrodili ove teške dane i vratili se normalnim aktivnostima. Želim im da uz obavljanje svakodnevnog posla sačuvaju  zdravlje sebe i svojih najbližnjih", stoji u saopštenju.
 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок