Otvorena laboratorija za virusologiju u Bijeljini

  • 19.05.2020. 19:30

Bijeljinska bolnica danas je ozvaničila početak rada Pi-si-ar laboratorije. Na ovaj način Bijeljina je dobila instrumente za testiranje pacijenata na prisustvo virusa Korona, a prvi uzorci biće uzeti sutra.

Ovo je dugoročna priča za razvoj virusologije u Republici Srpskoj u kojoj će bolnice biti dio mreže virusološkog nadzora, kaže ministar zdravlja.

"Ovdje možete da vidite jedan takav primjer prostorija koje su jasno određene, gdje postoji jasan protokol i kretanje i ponašanje unutar laboratorije, a uz to, ukoliko dodate određenu opremu koja je svakako skuplja nego što su neke druge vrste opreme, onda možete da shvatite kakva je vrsta ulaganja kada je ovo u pitanju. I ovo nije jednokratna priča, ovo je dugoročna priča za razvoj virusologije u Republici Srpskoj, gdje bi svakako bolnice, i Bijeljina, ja se nadam ove sedmice i Foča, a nadam se i Doboj u nekom dogledom periodu, bile jedan dio mreže virusologije nadzora koji će svakako, kao što vidite, i u svijetu i u Evropi, biti veoma važan sa aspekta zdravstvene bezbjednosti i zdravlja građana u cjelini", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Uspjeh je rezultat timskog rada i podrške, a naša bolnica je imala podršku naših građana, i naravno podršku republičkih i lokalnih institucija. Da je to tako evo i današnji dan je dokaz. Dočekali smo, zaista sa velikim isčekivanjem ovaj dan, dan kada otvaramo Pi-si-ar laboratoriju koju nam je i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik najavio krajem marta, tokom posjete Bijeljinskoj bolnici", istakla je Milica Lovrić, v.d. direktora u JZU Opšta bolnica "Sveti Vračevi".

Otvaranjem nove laboratorije Bijeljina postaje regionalni centar, smatra gradonačelnik Mićo Mićić. Od velikog značaja je kaže, to što će se sada u Semberiji uzimati uzorci i raditi testiranja na Kovid-19.

"Ono što je bitno sad istaći da laboratorija ovih dana može početi da radi nalaze za virus i da damo prioritet studentima. Mi imamo veliki broj studenata koji bez testa ne mogu preći u Srbiju", naglasio je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske vršiće stručni nadzor pi-si-ar laboratorije u Bijeljini po pitanju verifikacije određenih rezultata i pružiti svu neophodnu pomoć, ali očekuju da će laboratorija uskoro početi da radi punim kapacitetom, poručio je Šeranić.   

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.