Oglasio se MICT

Otvorena istraga zbog telefonskog javljanja Karadžića na tribini u Podgorici

  • 07.05.2019. 13:15

Mehanizam za međunarodne tribunale (MICT) oglasio se povodom informacije o tome da se prvi predsjednik Republike Srpske, Radovan Karadžić, iz pritvorske jedinice u Hagu javio telefonskim putem na tribini održanoj u Podgorici.

Karadžić se, naime, u subotu putem telefona obratio prisutnim na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Momčilo Krajišnik.

U aktu koji je objavio MICT naložena je istraga, odnosno da se preslušaju "neprivilegovani" telefonski razgovori Karadžića u proteklim danima uključujući i 1. maja. 

Takođe, izdato je odobrenje ovlaštenom službeniku da ubuduće provjerava svaki Karadžićev razgovor. Odluka je stupila na snagu juče.

Podsjećamo, Karadžić se u tribinu uključio kada je Krajišnik rekao da je on najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske.

Sekretar Mehanizma za krivične sudove u Hagu naredio je u novembru prošle godine da telefonski razgovori Ratka Mladića budu nadzirani u narednih mjesec dana, zato što se bez odobrenja uključio u jutarnji program televizije Happy.

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojislavu Šešelju i Pavelu Dorokinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.