Novi prostor u upotrebi

Otvoren nadograđeni dio Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu

  • 01.10.2018. 19:21

Na novih hiljadu kvadrata biće smješteni Pedijatrija, Hitna pomoć, centar za zaštitu mentalnog zdravlja, centar medicine rada i sporta, i apoteka. Većina opreme je nabavljena, što je glavni uslov da medicinsko osoblje počne sa radom u novim prostorijama.

“Uloženo je oko milion maraka. Zavod za medicinu sporta i apoteke će početi odmah sa radom. Kod nas je u toku preseljenje službi i u fazi smo nabavke opreme za hitnu pomoć“, kaže Tijana Gavrić Mičić, v. d. direktora Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

Zavod za medicinu rada i sporta od danas u punom kapacitetu pokriva cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju. Smještajem dva bitna centra u jednom prostoru, Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu svrstava se među najbolje zdravstvene ustanove u RS, tvrde to iz resornog ministarstva.

“Na taj način se ovaj Dom zdravlja uključio u 27 domova zdravlja u RS koji imaju takve centre. To za građane konkretno znači proširene uslove iz oblasti mentalnog zdravlja i oblasti fizikalne rehabilitacije“, kaže Milan Latinović, predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

“Opremljeni smo osnovnom dijagnostičkom opremom za funkcionalnu dijagnostiku koja je neophodna u našem radu za preglede radnika i sportista“, kaže Anka Šmitran Đurić, direktor Zavoda za medicinu, rada i sporta RS.

Novim uslovima najviše su se obradovali medicinski radnici. Naročito oni koji su stvarali i podizali ovu zdravstvenu ustanovu.

“Danas sam izuzetno srećna kad sam to doživjela, jer sam vodila ovaj Dom zdravlja deset i po godina i vrlo mi je srećan dan“, kaže Nada Popovac, doktor porodične medicine.

Jedan Dom zdravlja u kome se liječe građani Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže zajednički je projekat dvije opštine. Svaka na svoj način pomogla je poboljšanju i unapređenju zdravstvenih uslova.

“Opština Istočno Novo Sarajevo jeste izdvojila najviše sredstava, tačno 934 hiljade maraka, od čega 150 hiljada KM kreditnih sredstava iz 2014, a sve ostalo su naša vlastita sredstva iz budžeta“, kaže Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Ovih dana će biti isporučeno i sanitetsko vozilo koje je opština Istočna Ilidža u budžetu predvidjela, izvršila javnu nabavku i nabavila“, dodaje Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Izgradnja novog dijela Doma zdravlja još jedna je garancija da bolji uslovi stižu za građane Istočnog Sarajeva. U ovoj sedmici svečano će biti otvorena i novoizgrađena bolnica, sa kojom će se zaokružiti unapređenje zdravstvenog sistema Sarajevsko-romanijske regije.