Dostupna za oko 120 hiljada građana

Otvorena nova bolnica "Srbija"

  • 05.10.2018.10:57

U Istočnom Sarajevu danas će biti otvorena bolnica "Srbija", čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije. Naša televizija prenosi svečano otvaranje.

Novoizgrađeni bolnički kompleks otvoriće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Otvaranju prisustvuje i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović.

Otvaranju prisustvuje i delegacija Srbije u kojoj su izaslanik predsjednika Nebojša Stefanović, koji je i potpredsjednik Vlade, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se završavanjem bolnice "Srbija" zaokružuje period izgradnje kapitalnih projekata u sarajevsko-promanijskoj regiji.

Podsjetio je na veliku pomoć Republike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića Republici Srpskoj, rekavši da je sredstvima Vlade Srbije realizovano više projekata širom Republike.

Istakao je da mu je žao što Vučić danas nije u Istočnom Sarajevu.

Izaslanik predsjednika Srbije Nebojša Stefanović pročitao je pismo koje je srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Stefanović je nakon toga rekao je da je Srbija nersakidivo vezana sa Republikom Srpskom i da ta veza mora da bude još jača.

"21 milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije prijetnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske", istakao je on i zahvalio predsjedniku Srpske na inicijativi da nova bolnica nosi ime "Srbija".

Naglasio je da Srbija želi mir i želi da gradi bolnice, škole, vrtiće i fabrike.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je ponos uspješnim završetkom ovog projekta.

"Uspjeli smo opet, kao i mnogo puta do sada, i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku", istakla je ona i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstevnim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su vjerovali, ali i onima koji nisu vjerovali u ovaj projekat, istakavši da je najbitnije da je nova bolnica izgrađena.

Premijerka Srpske je naglasila da vjeruje u jaku Republiku Srpsku.

"Ne postoji mjesto u našoj republici gdje se ne gradi neki kapitalni projekat i to poakazuje našu snagu", rekla je ona i poručila građanima da je nova bolnica zajednički projekat njih i vlasti.

Ona je istakla da je Istočno Sarajevo strateški važno za Srpsku.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su zaposleni u staroj bolnici heroji, jer su uprkos teškim uslovima rada, pružali uvijek dobre zdravstvene usluge.

"Nadam se da će ova regija sa ovim novim objektom imati najbolju zdravstvenu uslugu", rekao je Čubrilović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je naziv bolnice izraz zahvalnosti Srbiji za pruženu podršku.

"Na primjeru ove bolnice vidi se naše znanje, upornost i sposobnost da realizujemo misuju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović o stavarnju bolje budućnosti za Srpsku", rekao je Bogdanić obraćajući se prisutnima.

"Gradeći zdravstevni sistem gradimo i osnažujemo Republiku Srpsku", zaključio je ministar zdravlja Srpske.

Direktor ЈZU bolnica "Srbija" Goran Todorović, obraćajući se prisutnima na ceremoniji svečanog otvaranja, rekao je da je bolnica izgrađena domaćim snagama i po najvišim evropskim standardima.

"Otvaranjem vrata nove bolnice otvorili smo vrata budućnosti", naglasio je Todorović i izrazio zahvalnost Srbiji.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić rekao je da je danas dobar dan za zaposlene u bolnici u Istočnom Sarajevu i građane sarajevsko-romanijske regije.

"Ovo je važan događaj, ne samo sarajevsko-romanijsku regiju, već za čitavu Republiku Srpsku, za zdravstveni sistem Srpske", rekao je Bogdanić za RTRS i dodao da je vizija predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović bila podstrek za završetak ovog i mnogih drugih projekata u zdravstvu Srpske, poput Univerzitetsko kliničkog centra u Banjaluci.

On je istakao da je gradnjom ove bolnice riješen godući problem zdravstva Republike Srpske.

Bogdanić je izrazio zahvalnost Srbiji za bratsku i nesebičnu pomoć Srpskoj i rekao da će danas biti uručeno pet sanitetskih vozila koje je Srbija donirala.

Pratite uživo svečano otvaranje.

Tagovi: