Darko Tomaš

Otvaranje auto-puta veliki dan za Republiku Srpsku

  • 02.10.2018. 12:14

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izrazio je zadovoljstvo što se novim auto-putem spaja Banjaluka sa Dobojem i naglasio da bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović auto-put još ne bi bio izgrađen.

."Zahvaljujem narodu Srpske što je pomogao da se izgradi ovaj auto-put. Bez vizije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Srpske na čelu sa Željkom Cvijanović auto-put još ne bi bio izgrađen. Očekujem i želim da predsjednik i Vlada nastave da ga grade od Doboja prema Bijeljini i od Banjaluke prema Prijedoru", rekao je Petrović na otvaranju posljednje dionice auto-puta od Drugovića do Prnjavora. 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da je ovo veoma značajan dan za Banjaluku i Republiku Srpsku. 

"Prije 10 godina projekat izgradnje mreže auto-puteva koji je tada predložen u Narodnoj skupštini Srpske izgledao je veoma ambiciozno i daleko. Dva mandata kasnije Banjaluka se nalazi u centru putne mreže", rekao je Radojičić. 

On je naglasio da mreža auto-puteva ima veliki ekonomski i nacionalni značaj za Banjaluku. 

"Nacionalni, jer bolje povezuje sve teritorije Republike Srpske, a ekonomski jer praktično dobijamo jedinstven ekonomski prostor od Gradiške do Doboja, koji predstavlja novu dobro povezanu ekonomsku regiju sa oko 500.000 stanovnika. To je dobra ekonomska pretpostavka za ekonomski razvoj, razvoj usluga, ali je važno i za obrazovanje, zdravstvo i sve ostale sektore", rekao je Radojičić. 

On je podsjetio da je prije dvije sedmice Banjaluka dobila prvu nagradu za grad najbrže urbane transformacije u saobraćaju u proteklih godinu dana. 

"Zahvaljujući vlastima Republike Srpske, na čelu sa Cvijanovićevom i Dodikom, i drugim republičkim institucijama, od juče smo putno otvoreni od Bronzanog Majdana prema Sanskom Mostu, a danas prema Doboju, sa pretpostavkom daljeg povezivanja prema Prijedoru", rekao je Radojičić. 

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je veliki značaj projekta izgradnje auto-puta Banjaluka-Doboj, čija je suština saobraćajna, ekonomska, ali i nacionalna integracija naroda na ovim prostorima. 

Tomaš je naglasio da nema ekonomskog razvoja bez dobre putne komunikacije. 

"Neperspektivne površine i livade opštine Prnjavor pretvorene su u najveću razvojnu šansu ove opštine. Trasa auto-puta `9. januar` je trasa nacionalne integracije dvije srpske zemlje - Republike Srpske i Srbije", poručio je Tomaš. 

On je izrazio uvjerenje da će biti nastavljena izgradnja sličnih puteva prema Beogradu preko Brčkog i Bijeljine. 

"Ovo je veliki dan za Republiku Srpsku, posebno za Prnjavor, jer najveći dio auto-puta prolazi kroz ovu opštinu", rekao je Tomaš. 

On je zahvalio rukovodstvu preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske", izvođačima radova, a posebno Dodiku i Cvijanovićevoj koji su još 2009. godine imali viziju onoga što je danas realnost. 

"Velika djela i projekti prepoznatljivi su po tome što nadžive svoje kreatore i tvorce, a ovo je sigirno jedno od njih", zaključio je Tomaš.

 

Još pročitajte: Svečano otvorena dionica auto-puta "9. januar" VIDEO

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.