Otvaraju se dnevne bolnice za kovid pacijente pri domovima zdravlja

  • 08.04.2021. 19:07

Dnevne bolnice za kovid pacijente pri domovima zdravlja dobilo je nekoliko gradova i opština u Srpskoj. Nalog za njihovo formiranje stigao je iz Ministarstva zdravlja, a cilj ovih bolnica je da rasterete postojeća kovid odjeljenja u bolnicama, ali i da se pacijentima pruži što bolja zdravstvena zaštita. U Banjaluci je prostor za dnevnu bolnicu organizovan u Kovid ambulanti u naselju Dolac.

"Kapacitet proširenja s kojim bi raspoalgali Doma zdravlja Banjaluka bi se kretao za dodatnih 15 ležajeva, tu bi se pacijenti opservirali i pratili do ne daj Bože pogoršanja kada bi bili uključeni u dalji transport prema infektivnoj klinici", rekla je Sanja Preradović Marić, vođa Kovid ambulante Dolac Banjaluka.

"Na formu dnevne bolnice ono što možemo jednostavno sa takvim pacijentima raditi intravenozna antibiotska terapija, uz opet napominjem djelimičnu kisoničku podršku do granične saturacije kada je neophodna hospitalizacija", ističe Srđan Radojković, Kovid ambulanta Dolac.

Na jugu Srpske, u Trebinju dnevna bolnica organizovana je u đačkom domu. Primili su i prve pacijente. Bolnica će raditi u dvije smjene od osam do podne i od 16 do 20 časova.

"U jednom satu može primiti od dva, tri eventualno četiri pacijenta. tako da nije to neki veliki broj pacijenata koji se tu mogu javljati, ali je dobra prilika da malo rasteretimo postojeća kovid odjeljenja", kazala je Nikolina Mučibabić, portparol trebinjske Bolnice.

U derventskom Domu zdravlja imaju spremnih deset kreveta u dnevnoj kovid bolnici. Ukoliko bude potrebno, kapacitete je moguće proširiti u nekadašnje porodilište.

"U onom trenutku kada bolnice više ne budu mogle primati pacijente one koji ne budu baš neophodno morali biti zadržani na bolničkom liječenju će biti upućivani, odnosno vraćani sa odgovarajuće propisanom terapijom koju će primati u dnevnim bolnicama", kaže Milena Begović Đudić, epidemiolog Doma zdravlja Derventa.

"Svi ljekari koji budu u tom momentu biće angažovani, koji budu dostupni", izjavio je Slobodan Vidojević, pomoćnik direktora Doma zdravlja Derventa.

U Bijeljini je dnevna bolnica zaživjela prije dva dana. Prvi dan primljeno je 13 pacijenata. O pacijentima se brinu četiri tima, po dva u dvije smjene.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.