Nova godina bez veselja

Otkazani svi koncerti u Banjaluci

  • 31.12.2018. 19:08

Banjaluka će prvi put nakon rata u novogodišnjoj noći biti nijema. Svi koncerti su otkazani. Otkazana je i tradicionalna Dječija nova godina koja je trebalo da bude održana. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da je ovu odluku donio zbog bezbjednosti.

Sinoć su učesnici jedne grupe, čiji je skup odobren, onemogućili drugi skup, koji je takođe bio odobren. Bez obzira na sva dešavanja, Banjalučane poziva da se se ujedine oko dvije stvari. Da se riješi slučaj Dragičević, ali i da se u našem gradu kaže "ne" nasilju i incidentima. Slika Banjaluke je uništena, poručuje prvi čovjek Banjaluke, i to nekima očigledno odgovara.

“Nije ništa novo što smo juče spoznali da napredak i afirmacija mnogima ne odgovara, ne može biti dobra prestonica Srpske. Ne može se o njoj govoriti dobro i zato je treba vratiti u blato,” rekao je Radojičić.

Prvi čovjek grada kaže i da Gradska uprava mjesecima ima razumijevanja i empatiju prema skupu "Pravda za Davida". Niz događaja je već pomijeran sa Trga, kaže, samo da bi se izbjegla bilo kakva konfrontacija. Podsjeća da su i prije posljednjih događaja koncerte premjestili na drugu lokaciju. Otkazivanje koncerata kaže nije znak slabosti, nego mudrosti, da ne bi bili ugroženi ni izvođači, ni gosti.

“Da li ćemo zbog velike nanesene materijalne štete tužiti organizatora, pa će ta jadna djeca, koja su isturena kao formalni organizatori, jer to nije niko od važnih faca. Sinoćnji protest nije projavila ni jeda od faca, protest je prijavilo nekoliko djece," kaže Radojičić.

Banjalučani su ogorčeni. Kažu da niko nema pravo da zaustavi život jednog grada. Sve se, poručuju građani Banjaluke pretvorilo u nešto sasvim drugo. I oni koji su došli u Banjaluku iz drugih gradova, da provedu novogodišnje praznike, kažu da su očekivali veselje i pjesmu, a ne tišinu u novogodišnjoj noći. 

"Teško jeste, ali nisu trebali uskratiti bar za djecu, to nisu trebali uskratiti, a dalje nek se bore."
"Nije u redu, nije u redu što se dopustilo da se ovo uopšte dešava, da jedna osoba može da nešto napravi, da ugrozi dječiju novu godinu, nema nikakvog smisla."
"Žalosno je i komentarisati situaciju, situacija je tužna i žalosna, za sve normalne ljude ovo je tuga i jad i bojim se da je jasno ko je do ovoga doveo," rekli su Banjalučani.

Štetu zbrajaju i u Udruženju banjalučkih taksista. Zbog svih dešavanja, već su na gubitku. Kažu sinoć većina njih nije ni izlazila da radi, a mnogi neće ni večeras. Dobra slika o Banjaluci, poručuju, sada je ukaljana

“Odraziće se negativno na posao, ne samo na nas, već i na uslužne djelatnosti, mi smo se spremili za ove dane. Dosta kolega neće ni da radi, ako se ovo nastavi,” kaže Mile Prerad, predsjednik Udruženja "Maksi taksi".

I ugostitelji negoduju. Poručju, ovakva situacija nije dobra ni za narod, ni za ugostitelje. 

"Mi imamo pojačan promet vezano za Novu godinu i Božić, gdje naši ljudi dolaze, i turisti. Mi imamo tad više posla, normalno da poslije svih događaja najviše to osjete ovi koji imamju hotele, motele, zbog otkazivanja rezervacija," rekao je Željko Popović iz Zanatsko-preduzetničke komore područja Banjaluka.

Banjaluka je trebalo da ove godine ima najbogatiji muzički program nego ikada. Haris Džinović je trebalo da nastupi sinoć, Nikola Rokvić i Željko Samardžić večeras, a 1. januar bio je rezervisan za Željka Joksimovića. Koncerti, iako neće biti održani, plaćeni su unaprijed. 
 
 

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм