Ktitor Mladen Milanović

Osveštan Hram Svetog Save u Mrkonjić Gradu

  • 02.08.2018. 19:20

Krsna slava opštine Mrkonjić Grad ove godine je posebna. Na Ilindan, patrijarh srpski Irinej, uz prisustvo hiljade vjernika osveštao je novoizgrađeni Hram Svetog Save. 

Došao je na poziv episkopa banjalučkog Jefrema. Episkop kaže da je to jedinstven događaj u životu Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima. Podsjeća da se sve događa u navečerje velikog svesrpskog jubileja – 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Ključeve Hrama patrijarh Irinej predao je ktitoru Mladenu Milanoviću. 

"Ova djela draga braćo i sestre kao što je ovaj divni hram, živjeće i poslije hiljdau godina. I kada bude istoričar pričao njenu istoriju reći će da ju je podigao jedan čestiti Srbin pravoslavac. Njegovo ime je možda zaboravljeno kod ljudi, ali Bog pamti i takva imena ulaze i knjigu vječnog života i ovo će nadživjeti, ne samo nas u ovom vremenu nego i buduća pokoljenja", rekao je patrijarh Irinej.

"Gradio sam i ukrašavao najbolje što sam imao i znao, a vezivni materijal bila je i ostala molitva gospodu i Svetom Savi da ovaj dar primi", rekao je Mladen Milanović, ktitor hrama.

Osveštanju i svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovale su brojne visoke zvanice. Iguman Hilandara, predsjednik i premijerka Srpske, brojni ministri, narodni poslanici, gradonačelnik Ljubljane, ali i uspješni privrednici iz zemalja regiona. 

Predsjednik Milorad Dodik kaže da je svaki dan kada patrijarh dođe u Srpsku izuzetno značajan pa se u ime RS zahvaljuje ktitoru.

"On je odlučio da potroši ne tako mali novac za izgradnju ovakvog hrama, koji je obilježje ovog kraja, ove opštine. Da podari, ne samo SPD, nego i opštini i gradu za krsnu slavu, ovako veličanstvenu priliku, i da se okupimo svi i proslavimo jedan uspjeh", rekao je predsjednik Dodik.

"Ovo je izuzetno važno ne samo za Mrkonjić nego i za RS i naravno u sklopu cijelog obilježavanja krsne slave opštine. Ovo je odlična prilika jer smo mogli da vidimo i otvaranje ovog hrama , naravno i posjeta patrijarha, brojne vladike, građani ne samo iz Mrkonjića nego i iz drugih opština", kaže Željka Cvijanović.

Ljepoti hrama danas su se ponosno divili i stanovnici Mrkonjića. Teško im je, kažu, da opišu od kolikog je značaja.

Sve je rađeno mozaikom, a sa izgradnjom se počelo 2007. godine. Prvu liturgiju u ovom hranu služio je episkop banjalučki Jefrem prije tri godine kada su osveštana i zvona.