Srpska na udaru

Osuda potpisivanja Londonske deklaracije o ratnim zločinima

  • 14.07.2018. 19:10

Potpisivanje Deklaracije o ratnim zločinima je bila greška i naštetiće Republici Srpskoj - poručuju iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina. Spornu deklaraciju je u Londonu 10. jula potpisao Denis Zvizdić, po ovlašćenju Predsjedništva BiH.

Potpisivanjem ovakve Deklaracije Srbi i Republika Srpska su sami sebi nametnuli kolektivnu odgovornost, smatra Milorad Kojić.

"U osnivačkim aktima Haškog tribunala jasno je naznačeno, kao i prilikom osnivanja Suda i Tužilaštva BiH, da oni isključivo sude pojedincima, a nikako kolektivitetima i državama. Što znači da ne postoji nikakva potreba da države priznaju presude koje su zasnovane na individualnoj odgovornosti. Priznavanjem tih presuda kroz ovu Deklaraciju nameće se pitanje kolektivne odgovornosti", ukazuje Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina.

Iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH ne vide ništa sporno u Deklaraciji. Primjedbe iz Republike Srpske su uvažene poput one o provokativnoj upotrebi simbola. Za šefa bh. diplomatije i stranačkog kolegu Mladena Ivanića sve je predizborna priča. Uvjeravaju da su na tekstu deklaracije radili sa timom iz Srbije.

"Ovo je najnovija nebuloza, moram reći, oni su sad došli u poziciju da Srbija radi protiv Srba. To im je novo, moram priznati da su krajnje kreativni", kaže Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Nametanje koletivne odgovornosti Srbima za ratne zločine je istorijska opasnost koja prijeti u ovoj deklaraciji, kaže Dušanka Majkić, SNSD-ov poslanik u Parlamentu BiH. Po njoj, krivac se nalazi u Predsjedništvu BiH.

"Ključnu osudu potpisivanja teksta zajedničke Deklaracije zemalja učesnica Berlinskog procesa snosi srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, koji je dao saglasnost. Njegova je odgovornost za sve posljedice koje mogu iz ovoga proisteći", tvrdi Dušanka Majkić.

Ova Deklaracija će ostati mrtvo slovo na papiru, ocjenjuju u boračkim organizacijama. Nedeljko Mitrović smatra da će ovaj dokument biti ništavan, jer su i prije potpisivani razni memorandumi i deklaracije, bez posebnog efekta. Ovog puta, kaže da je nevjerovatno da se donose ovakvi dokumenti bez makar informativne rasprave sa onima na koje se odnosi.

"Bilo bi efikasnije - bar kada se tiče Bosne i Hercegovine - da se između RS i FBiH potpiše memorandum o razumijevanju, kojim bi se obuhvatile obaveze jednog i drugog entiteta i o ratnim zločinima, a posebno - jer je to lakše tehnički - o pitanju nestalih lica", kaže Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske.

Na Samitu za Zapadni Balkan, koji je u Londonu početkom sedmice okupio brojne evropske lidere, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić je u ime Bosne i Hercegovine potpisao Deklaraciju o ratnim zločinima, Deklaraciju o nestalim licima, Deklaraciju o borbi protiv korupcije i Deklaraciju o regionalnim odnosima i dobrosusjedskoj saradnji.