Vlada će pomoći sanaciji

Oštećeno hiljadu objekata, među kojima i dvije škole

  • 09.07.2019. 14:37

 Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Srpcu da će Vlada Srpske finansijski pomoći saniranje štete u ovoj, ali i ostalim lokalnim zajednicama u Republici koje su prouzrokovane nedavnim vremenskim nepogodama.

"Nastalu štetu saniraćemo što prije, jer bi moguće nove vremenske neprilike prouzrokovale dodatni problem. U Srpcu su, osim domaćinstava, oštećeni i objekti Osnovne škole, Doma zdravlja i Vatrogasni dom", rekao je novinarima Višković danas nakon sastanaka sa načelnikom ove opštine Mlađanom Dragosavljevićem. 

Višković je dodao da će se nastojati pomoći i domaćinstvima u drugim opštinama u Srpskoj koja su pretrpjela štetu u nedavnim vremenskim nepogodama. 

"Kada je riječ o saniranju štete u poljoprivredi, zadužene će biti opštinske komisije i Ministarstvo poljoprivrede jer nam je cilj da pomognemo svima", dodao je on. 

On je napomenuo da su radnici "Elektrokrajine" iz lokalnih zajednica u blizini Srpca uključeni u saniranje štete na dalekovodima i niskonaponskoj mreži. 

"Nadam se da će šteta uskoro biti sanirana, a najvažnije je da u Srpcu nije bilo stradalih ljudi", istakao je Višković i napomenuo da će iznos sredstava koje će doznačiti Vlada biti utvrđen nakon što bude izvršena procjena štete na terenu u lokalnim zajednicama. 

Dragosavljević je naglasio da je šteta prouzrokovana vremenskim nepogodama na području Srpca velika, te da je još na snazi vanredna situacija. 

"Intenzivno radimo na stvaranju uslova za ukidanje vanredne situacije. Dio opštine još nema struju, a 400 domaćinstava je bez vode. Međutim, vjerujem da većinu problema možemo sanirati večeras, najkasnije sutra", dodao je Dragosavljević. 

On je rekao da će u narednom periodu biti procijenjena šteta i dodao da je u vremenskim nepogodama oštećeno hiljadu domaćinstava, dio infrastrukturnih objekata značajnih za opštinu, ali i poljoprivrednih gazdinstava. 

"Komisija će procijeniti štetu i vjerujem da ćemo je uz pomoć Vlade uspješno sanirati. Nažalost, opština nema dovoljno sredstava, ali je Vlada Srpske nama i do sada pomagala", dodao je Dragosavljević. 

Sjeverni pojas Republike Srpske proteklog vikenda zahvatilo je nevrijeme sa jakim vjetrom, gradom i kišom, koje je na području uz rijeku Savu izazvalo materijalnu štetu. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок