Republički štab za vanredne situacije

Opštine i gradovi sprovode nove mjere

  • 31.03.2020. 18:49

Epidemiološka situacija se prati redovno u svim mjestima. Kada je riječ o gradu Doboj nema novozaraženih osoba dok su 633 osobe u izolaciji. Na infektivnom odjeljenju smješteno pet pacijenata. 

"Trenutno u bolnici na infektivnom odjeljenju imamo ukupno pet pacijenata koji se kod nas liječe dvoje je sa potvrđenim prisustvom virusa korona koji imaju srednje tešku kliničku sliku jedna gospođa ima upalu pluća ona je iz bliskog kontakta dva člana njene porodice su zaražena njen prvi test je bio negativan ali je klinička slika takva da je zahtijevala hospitalizaciju", kaže Siniša Marić, zamjenik direktora Bolnice "Sveti Apostol Luka" Doboj.

Izvršene su i  korekciju naredbi o zabrani rada određenih djelatnosti. Takođe i najstarije Dobojlije moći će da se kreću utorkom i petkom od 7 do 10 časova. A oni koji se budu oglušili o mjere izloacije čeka smještaj u kasarni na Miljkovcu, poručuje gradonačelnik Boris Jerinić. 

Za sada Dobojlije poštuju pravila, svi kontrolisani pronađeni su na kućnoj adresi.

"Nemamo ni jedan slučaj smješten u kasarnu, procedure su vrlo jasne ljudi koji su negativni na test mogu da budu u samoizolaciji naravno da ćemo pojačati kontrole komunalne policije tako da je kasarna za osobe koje krše samoizolaciju", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Derventa broji jednu oboljelu osobu od korona virusa koja je smještena u Banjaluci dok su pod nadzorom 543 osobe. Za njih oko stotinu tokom dana 14-dnevna izolacija ističe. Karntinin na nekoliko lokacija je spreman i na teritoriji ove opštine za sve koji stignu iz drugih država. Na prvom mjestu je terapijska zajednica  “Izvor” u Plehanu kod Dervente. Zaključci Republičkog štaba se sprovode poručuju iz ove opštine. 

"Već od danas donijeli smo opredjeljenje u prostoru motel Dvor, svadbeni salon, sa 800 i nešto kvadrata biće pretvoren u novi karantin i to je za ne daj Bože sve govori da će nam trebati s obziotm na potrebu da dolaze svojim kućama,  i siguran sam da će uslovi biti isti kao i u terapijskim zajednicama”, kaže Milorad Simić, načelnik Opštine Derventa.

Oboljelih ima i u Modriči. Od tri osobe jedna je u bolnici dok su dvije u banjalučkom studenstkom centru. Pod nadzorom su 262 lica, gotovo polovina je izašla iz samoizolacije. Kao i u drugim opštinma sve neophodne mjere se spovode kaže načelnik Mladen Krekić od dezinfekcije gradskih ulica  pa do kazni, do sada su kažnjene dvije osobe zbog kršenja izolacije.Osam osoba stiglo je i iz drugih država. 

"Obezbijedili smo da budu tople prostorije, gdje će moći gledatei tv, da ručavaju, sve ono kao u domaćinstvu, osim što mora da provede tih 14 dana po narebi staba Republike Srpske”, kaže Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

U Prnjavoru je petoro  oboljelih, a 367 osoba je pod nadzorom dok je 762 izašlo je iz izolacije. Mjera izolacije u posljednja 24 časa pridržavali su se svi kontrolisani Prnjavorčani. Karantin za naše državljanje pristigle iz drugih zemalja takođe je spreman, i svaki dan se po njih odlazi na granice. Većina njih ima rješenje o kućnoj izolaciji ali njihvo stanje se prati kaže načelnik Darko Tomaš. 

"Mi smo u SRK Borik, dva objekta imamo negdje kapaciteta 50 kreveta oni su prije svega za one ljude koji ne poštuju samoizolaciju, a drugi za sugrađane koji dolaze iz zemlaja EU i koji neće biti smješteni u karantim u Gradišci odnosno mi smo se izjasnili da smo lokalna zajednica koja želi preuzeti sve naše sugrađane na graničnom prelazu”, kaže Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Ni u jednom od ovih gradova i opština nije bilo smtnih slučajeva izazvanih virusom korona.

Gradonačelnici i načelnici sa kojima smo razgovarali za garđane imaju jasnu poruku da poštuju sve donesne mjere ali ono što je najvažnije da koliko je to moguće ostanu u kući.