Vlada Republike Srpske

Opštine i gradovi da nastave sa finansiranjem vantjelesne oplodnje

  • 13.05.2021. 13:53

Vlada Republike Srpske zadužila je danas jedinica lokalne samouprave da za finansiranje četvrtog i narednog postupka vantjelesne oplodnje u ovoj godini u lokalnim budžetima koriste sredstva sa pozicija slične namjene, a da novac za ovo planiraju u budžetima za 2022. godinu.

Vlada je prihvatila informaciju o učešću jedinica lokalne samouprave u finansiranju vantjelesne oplodnje u 2020. godini u kojoj se navodi da su opštine/gradovi odobrile 162 zahtjeva u iznosu od 445.696 KM ili 94 odsto od ukupno zaprimljenih 173, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Najveći broj pristiglih zahtjeva imali su: Banjaluka, Bijeljina, Višegrad, Doboj, Kozarska Dubica, Pale, Prijedor i Rogatica.

U Banjaluci je pristiglo 14 zahtjeva i odobreno 14, za čije finansiranje je izdvojeno 56.000 KM, u Bijeljini je od 12 pristiglih odobreno šest zahtjeva, u iznosu od 4.650 KM, a Višegrad je odobrio svih 11 zahtjeva u iznosu od 25.100 KM.

Grad Doboj je od 16 pristiglih zahtjeva odobrio 14 u iznosu od 47.145 KM, a Kozarska Dubica odobrila je 12 zahtjeva od pristiglih 14 u iznosu od 12.000 KM.

Opština Pale odobrila je svih 20 pristiglih zahtjeva u iznosu od 40.000 KM, Prijedor svih 10 zahtjeva u iznosu od 55.000 KM i Rogatica 11 pristiglih zahtjeva u iznosu od 16.500 KM.

Povećanje nataliteta je dugoročno pitanje koje se mora rješavati kontinuiranom primjenom mjera populacione politike među kojima je i pružanje finansijske pomoći pri liječenju neplodnosti kod parova, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade Srpske napominju da je zato važno da se u rješavanje ovih problema, osim institucija na republičkom nivou, uključe i sve jedinice lokalne samouprave.

UKUPNI PRIHODI FONDA ZDRAVSTVA 846.583.291 KM

Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u prošloj godini je ostvario ukupne prihode od 846.583.291 KM, navodi se informaciji koju je danas usvojila Vlada Republike Srpske.

U prošloj godini su ostvareni ukupni rashodi sa obračunskim rashodima i transferima iznosili su 798.606.834 KM, piše u Informaciji o realizaciji godišnjeg plana rada i izvršenju rebalansa finansijskog plana Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Fond je ostvario pozitivan finansijski rezultat u iznosu 47.976.457 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Upoređujući ukupne prihode bez obračunskih prihoda uvećane za primitke od nefinansijske imovine /806.956.959 KM/ sa ukupnim rashodima bez obračunskih rashoda uvećanim za izdatke za nefinansijsku imovinu /762.770.844 KM/, u periodu 1. januara do 31. decembra ostvaren je suficit Fonda u iznosu 44.186.115 KM.

Fond je prošlu godinu obilježio pojačanom aktivnošću u oblastima iz svoje nadležnosti.

Urađene su analize gotovo svih segmenata poslovanja i rada, koje su pokazale postojeće stanje, ukazale na probleme i prepreke daljem razvoju. Rezultati analiza bile su osnov za definisanje poslovne politike i osmišljavanje konkretnih aktivnosti za naredni period.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske već više od godinu dana finansira zdravstvene usluge za sve građane Republike Srpske, bez obzira na to da li imaju uplaćeno zdravstveno osiguranje.

ZADUŽENJA PREDSTAVNICIMA SRPSKE U EVROPSKIM INTEGRACIJAMA

Vlada Republike Srpske zadužila je predstavnike institucija Srpske u tijelima u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH da pristupe finalizaciji početnih faza izrade programa i nastave sa aktivnim učešćem u realizaciji budućih faza izrade programa pritom uvažavajući ustavne nadležnosti Srpske.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju zaduženo je da o ovom zaključku informiše republičke organe uprave i predsjedavajuće/zamjenike predsjedavajućih iz Republike Srpske u radnim grupama za evropske integracije, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ministri su na današnjoj sjednici upoznati sa informacijom o finalizaciji početnih faza izrade programa integrisanja BiH u EU.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju zaduženo je da prati realizaciju faza izrade Programa integrisanja BiH u EU i da redovno izvještava Vladu Republike Srpske o sprovedenim aktivnostima.