Milenko Savanović

Opšti kolektivni ugovor naredne godine

  • 24.08.2018. 14:09

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas u Tesliću da će socijalni partneri u narednoj godini biti u situaciji da potpišu Opšti kolektivni ugovor, te da Vlada i resorno ministarstvo čine sve da standard radnika bude poboljšan.

"Sve one neusaglašenosti sa kojima smo se bavili svih ovih godina ćemo dovesti do kraja, jer je sazrela svijest i kod nas i kod ljudi koje predstavljamo da moramo ići ka rješenjima koja podižu standard i obezbjeđuju održivost života", rekao je Savanović, koji u Tesliću prisustvuje sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske. 

On je poručio da Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo čine sve da standard radnika bude poboljšan i da u tom pravcu idu najnovija rješenja o povećanju neoporezivog dijela poreza za 300 KM. 

"Hoću da pošaljem jasnu poruku da su Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite i Vlada Republike Srpske maksimalno opredijeljeni da sa svojim socijalnim partnerima tripartitno radimo, donosimo najbolja rješenja koja će biti u okviru ekonomske mogućnosti Srpske", naveo je Savanović. 

On je istakao da je zadovoljan povećanjem parametara BDP-a i rastom industrijske proizvodnje i da će se u skladu sa njima donositi i zakonske regulative s ciljem poboljšanja života. 

Savanović je naveo da je u toku izmjena i dopuna Zakona o radu, a u prednacrtu je i zakon o posredovanju i zapošljavanju, koji će se naći već na prvoj sjednici novoformirane skupštine nakon izbora. 

On je ocijenio da se u posljednje vrijeme približavaju stavovi socijalnih partnera, a sve za dobrobit radnika. 

Sjednici prisustvuje i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić.