Srpski član Predsjedništva BiH

Opredjeljenje Srpske o NATO-u nije ugroženo

  • 27.11.2019. 13:58

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da velika većina ljudi u Republici Srpskoj vjeruje u ono što on radi i da treba da budu sigurni da opredjeljenje Republike Srpske u vezi sa NATO alijansom nije ugroženo.

Dodik je rekao da poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske, za razliku od predsjednika SDS-a Mirka Šarovića.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da nijedne riječi o NATO integracijama ne postoji u dokumentu Program reformi BiH, nego postoji saradnja i partnerstvo.

"Imali smo iskustva Srbije kada smo to radili, ni manje ni više od onoga što je Srbija u projektu s tim", rekao je Dodik novinarima u Nevesinju.

Komentarišući činjenicu da SDS i PDP na Komisiji za imenovanje nisu dali podršku kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, Dodik je rekao da su se oni opredijelili za to kroz svoje opozicione djelovanje i da je važno da se konačno završi formiranje vlasti i zbog nekorektnog ponašanja SDS-a i PDP-a, ali i drugih stvari vezanih za razvojne projekte.

"Republika Srpska i ja kao član Predsjedništva u ime nje nismo bili spremni da damo naša bazična opredjeljenja kao što je vojna neutralnost. Poštujem dogovor koji kaže da to stupa Program reformi na snagu izborom Savjeta ministara", rekao je Dodik.

On je dodao da zemlje koje nisu članice NATO-a s tom organizacijom imaju neki oblik saradnje, kao što BiH ima Partnerstvo za mir i IPAP koji se ne dovodi u pitanje.

"Ta saradnja nije ni bila prekinuta, ali krajem ove godine ti sporazumi ističu i bilo je potrebno ući u neki novi dogovor. Očekujem i dogovor je da će taj dokument biti prihvaćen onako kako je napisan, a to je Plan reformi, i da neće služiti ni za kakvo aktiviranje bilo čega", rekao je je Dodik.

On je dodao da su SDS i PDP u Savjetu ministara devet puta s dnevnog reda skidali ponuđeni Nacionalni akcioni plan, ali da nikad ga nisu odbili "što implicira na mogućnost da su oni ostali u Savjetu ministara da bi ga usvojili".