Sjednica u funkciji odbrane Srpske

Opozicija ne zna šta hoće, ali zna da neće jedinstveni srpski stav

  • 11.11.2019. 19:19

Današnja sjednica u funkciji odbrane Srpske, njenih prava, nadležnost i obaveza potvrđenih Dejtonskim mirovnim sprazumom poručio je Milorad Dodik. 

Opozicija očekivano, to nije tako shvatila. Upravo  kao odgovor na  brojne primjedbe  na dostavljenu informaciju, koje su stizale iz redova opozicije. 

Milorad Dodik, ponudio je da se sve primjedbe i sugestije opozicije uvrste u dostavljeni materijal. 
Opozoija je prijedlog odbila. U svojim diskusijama znali su sve što ne treba da se nađe u informaciji ali nisu nudili konstruktivne prijedloge. 
 
"Nudim, da sve što ste rekli i ono što niste rekli, a padne vam na pamet u narednih sat vremena napišete i dodate ovoj informaciji da na bazi toga gradimo zaključke koji će odbaciti bonska ovlašćenja i kojima ćete vi biti unutra, da gradimo.. Čekaj stani.. Ja sam izašao to da Vam predložim", rekao je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Sve predloženo je odbijeno, pa i još jedna ponuda Milorada Dodika, o zajedničkom djelovanju na nivou BiH. Dodik je pozvao lidere opozicionih stranaka iz Republike Srpske, da, iako su već jednom to odbili, još jednom razmisle o jedinstvenom stavu Srpske pred zajedničkim institucijama. Ni to nisu prihvatili. 

"Zvanične partije koje su učestvovale i učestvuju na nivou BiH, iako izborni gubitnici u Republici Srpskoj poslušno su pratili diktat SDA u svakoj situaciji kada se od njih očekivalo. Ovo su uvrede gospođo predsjednice, a politički izborni gubitnici.. Pa i vi ste izborni gubitnici vi ste pokrali ove izbore, bukvalno ih oteli. To je najbolji primjer Teslića", rekao je Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u NSRS. 

Poručili su da ne žele da unose svoje zaključke u već dostavljenu informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske. Od samog početka zasjedanja bilo je jasno da će diskusija krenuti u pogrešnom smijeru. 

"Molim i poslanike i goste da biramo riječi. Nema potrebe da izlazimo sa uvrjedljivim riječima i iritirajućim stavom jedni prema drugima. Dajte da damo dostojanstvo i ovom zasjedanju", poručio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

"Evo sad imamo situaciju da se nekoliko poslanika prijavilo i prije nego što ste Vi rekli tu rečenicu da otvarate diskusiju. I nakon toga drugi poslanici, izmeđuostalog i ja, nisam se mogao adekvatno pripremiti da se prijavim. Ja bih se prijavio prvi ako mogu ikako, ali evo. Vi ako možete uvažite, ako nećete nije problem", kaže Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u NSRS.

Iz Kluba poslanika SNSD-a podsjetili su da niko iz redova opozcie nije imao primjedbe na dostavljeni materijal ni dvadeset i četiri sata prije početka sjednice. 

"Dvadeset i četiri sata do prije početka sjednice postojala je mogućnost svih onih koji nisu predlagači da na predloženi materijal daju svoje prigovore. Niko od onih koji danas podižu galamu to nije uradio i nisu iskoristili poslovničko pravo. Ja ne tražim izjašnjenje, ali tražim pauzu u ime Kluba poslanika SNSD-a u trajanju od sat vremena", kaže Dušica Šolaja, poslanik SNSD-a u NSRS.

Ipak, nakon višečasovne pauze u kojoj je bilo dovoljno vremena za razmišljanje, ništa se nije promijenilo. Od suštine sjednice opet im je bila vaznija forma. Pa  između ostalog i to ko se kojim redom prijavio za diskusiju.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.