Milorad Dodik

Opozicija iz Srbije nemoćna u Beogradu, pa "lešinari" u Banjaluci

  • 26.12.2018. 17:25

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je očigledno da opozicija u Beogradu nema strategiju, niti bilo šta što bi ponudila Srbiji, pa se bavi "lešinarenjem" povodom događaja koji su 400 kilometara daleko od njih, "ne upoznavajući se o detaljima i ne želeći da vide svu suštinu".

"Ti ljudi pokušavaju da `zgrabe` bilo koju priliku iz regiona i da to iskoriste da pošalju neke poruke Srbiji i međunarodnoj zajednici, pa čak i prizivaju međunarodnu zajednicu da interveniše", rekao je Dodik za Tanjug povodom istupa pojedinih opozicionih lidera u Srbiji koji su hapšenje roditelja stradalog Davida Dragičevića nazvali "sramotnim aktom", a vlast u Banjaluci - "kriminalnim režimom Milorada Dodika". 

On je istakao da je bolno to što je stradao mlad čovek i da tuga njegovih roditelja ne može da ne izazove posebne osjećaje kod bilo koga, ali da prethodnih mjeseci jedna grupa, izvan zakona i formalnih procedura, organizuje proteste i čak "nasrće" na različite institucije u Republici Srpskoj. 

Dodik navodi da je sve to bilo tolerisano i da nisu preduzimani nikakvi potezi prema porodici ili bilo kome iz te grupe. 

"Sada je tužilaštvo pokrenulo i tražilo ispitivanje ljudi, jer su nasrnuli na određene institucije i ličnosti, prijetili i vrijeđali mnoge ljude, što je tužilaštvo smatralo dovoljnim da pokrene proces prikupljanja dokaza o eventualnom krivičnom ili prekršajnom djelu", rekao je Dodik. 

On kaže da se Davor Dragičević, otac stradalog Davida, nije odazvao ni nakon nekoliko poziva i tužilaštvo je dalo nalog policiji da ga privede, "kao i svuda, u svim zemljama svijeta, pa i u Srbiji, kada se privede onaj ko se ne odaziva na pozive pravosudnih institucija". 

"I samo se to desilo, ništa drugo. I, naravno, da su onda skočili razni `lešinari`, kakvi su i u Beogradu, koji pokušavaju da to iskoriste da pošalju neke poruke i Srbiji i međunarodnoj zajednici, pa čak i prizivaju međunarodnu zajednicu da ovdje interveniše", ističe Dodik. 

Dodik kaže da je primijetio da su njihova retorika i ocjene gotovo identične onima koje dolaze iz Sarajeva, što njemu govori da se "njihov izvor inspiracije nalazi na jednom mjestu", jer se, kako navodi, i u Sarajevu čuje da treba da intervenišu međunarodni predstavnici. 

"To čujemo i od nekih predstavnika u Srbiji. A, nažalost, riječ je o ljudima koji su nekada vršili vlast i o kojima bi mnogo stvari moglo da pokaže šta su učinili dok su bili na vlasti. Niko ozbiljan ne može da kaže da je u njihovo vrijeme funkcionisala pravna država", rekao je Dodik. 

Dodik kaže da oni zato iz frustracije i nemoći u samoj Srbiji pokušavaju sada da "zgrabe" bilo koju priliku u regionu i da se navodno obračunavaju sa vlastima ili sa policijama sa drugih prostora. 

On ističe da je Republici Srpskoj veoma stalo do toga da Srbija razumije o čemu je riječ. 

Prema njegovim riječima, bez obzira na činjenicu da je stradao mladić, da tužilaštvo sprovodi istragu, oni koji mjesecima pokušavaju od toga da naprave poseban slučaj moraju da se upute u detalje slučaja. 

"Treba da vide da je čak i međunarodni advokatski tim, koji je bio u Banjaluci angažovan od porodice, na kraju izašao i rekao da nije istina sve što se javno govori o tome. I ponovo se pojave spekulanti i `lešinari` iz Beograda koji pokušavaju istom argumentacijom da sada vrate tu stvar, a nisu htjeli da se upoznaju ni sa čim... Samo žele poziciju u Beogradu", zaključio je Dodik. 

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм