Sonja Davidović

Omogućiti povratak mladih sportista iz Italije

  • 24.03.2020. 19:14

Riječ je o 16 djece od kojih je 11 maloljetno, a u njihovo ime vlastima se za pomoć obratio jedan od roditelja.

Djeca su talentovani sportisti na školovanju i usavršavanju. Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske spremno je da njihove podatke ustupi Savjetu ministara BiH, kako bi se ubrzao povratka mladih sportista. U izolaciji su i zdravi su. 

"Tražimo reakciju Savjeta ministra, ministarstva civilnih poslova i Ministarstva inostranih poslova da preduzmu sve potrebne mjere kako bismo obezbjedili i omoućili uslove da ova djeca dođu svojim kućama. Naravno poštujući sve propisane mjere", rekla je Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske. 

Na sjednici Republičkog štaba razgovaralo se i o potrebi formiranja zajedničkih timova za pregovore sa susjednim zemljama radi ubrzanja protoka robe preko granice.

"Na prijedlog ministarstva Republički štab za vanredne sitaucije usvojio je zaključak kojim traži od Uprave za indirektno oporezivanje da se obezbjedi rad carine i pratećih inspekcija svih 24h na graničnim prelazima koji su najkritičniji u ovom trenutku", istakao je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske. 

Ministarstvo je, kaže, intervenisalo radi izmjene zaključka o kretanju tokom policijskog časa za domaće i strane prevoznike. Rekao je da se sa nadležnim organima BiH u kontinuitetu pokušava riješiti pitanje bilateralnog prevoza sa Srbijom kako bi se izbjeglo čekanje na granici, te da se pokušava naći rješenje i sa Hrvatskom.