Omogućen novi način isplate penzija

  • 03.04.2020. 18:56

Sa maskama na licu, rukavicama na rukama i preporučenim rastojanjem penzioneri iz Banjaluke užurbano su krenuli u banku, apoteku ili market. Imali su vremena od 7 do 10 časova da obave neodložive obaveze, dok je svim građanima mlađim od 65 godina izlaz iz kuće u periodu od 7 do 11 bio zabranjen. Većina ih se pridržavala te odluke Gradskog štaba za vanredne situacije, jer je bilo neophodno da se izbjegne susret mlađe populacije sa starijom. Penzioneri kažu, tri sata slobodnog kretanja dobro su iskoristili. 

- Uzmete novine, pročitate neku knjigu, malo odspavate i tako. Ali kažem, ja zaista poštujem zakon, ali barem još jedan dan daju nama penzionerima, pogledajte koje su gužve. 

- Mislim da su mjere izuzetno dobro poduzete i na vrijeme sam se počela čuvati, kao ja tako i moji ukućani, komšije i prijatelji. Ne obilazimo se, nego se jedni drugima javljamo telefonom, kažu građani.

Vlada Republike Srpske je u dogovoru sa bankama omogućila novi način isplate penzija koji će trajati dok traje vanredno stanje. To podrazumijeva da penzioneri mogu dati jednokratnu punomoć onoj osobi u koju imaju povjerenja i ta osoba može u banci, umjesto njih, podići penziju. Obrazac za popunjavanje punomoći od danas je dostupan u svim bankama i u 54 poslovnice Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja. Za one koji nisu u mogućnosti da preuzmu obrazac, mogu svojeručno na listu papira da napišu izjavu o punomoći koja mora da sadrži tačne podatke. 

"Prije svega mora da sadrži podatke o imenu oca i imenu i prezimenu onog ko daje punomoć, zatim JMBG, adresu, broj lične karte, kontakt telefon, broj bankarskog računa i iznos koji želi da podigne. Taj maksimalni iznos je ograničen na jednu penziju", kaže Mladen Milić, direktor Fonda PIO Republike Srpske.

Lice koje je dobilo punomoć uz svoju ličnu kartu i ličnu kartu penzionera može doći u banku i podići penziju, a bankari su dužni penzionera pozvati na telefon i provjeriti da li je dao saglasnost. Iz Fonda tvrde da je za isplatu penzija sve spremno. Obrada je gotova, čekovi su odštampani, fajlovi za dostavu bankama su pripremljeni, a sredstva u budžetu obezbijeđena. Svih 267 hiljada korisnika može je očekivati najkasnije do desetog u mjesecu.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.