Koalicija za Srebrenicu

OHR da zaustavi hajku bošnjačkih udruženja na Mladena Grujičića

  • 25.01.2019. 15:22

Koalicija za Srebrenicu, koju čine sve srpske stranke i udruženja proistekla iz rata, traži da OHR i visoki predstavnik zaustave hajku i osude laži i napade na načelnika srebreničke opštine Mladena Grujičića.

Osudivši verbalne napade bošnjačkog Udruženja "Majke Srebrenice" na Grujičića, što su objavili neki federalni mediji, Koalicija navodi da su neistinite tvrdnje da Grujičić ugrožava bezbjednost i život Bošnjaka u Srebrenici. 

Koalicija tvrdi da osobe koje napadaju Grujičića i iznose neistine ne žive u Srebrenici, a razne antisrpske inicijative pokreću prema nalogu rukovodstva SDA i drugih mentora iz Sarajeva. 

Srpske partije iz Srebrenice smatraju da SDA pokušava da posredstvom, kako navode, dobro plaćenih pionira-marioneta izazove konflikte i političku krizu u ovoj opštini gdje im se stranka pocijepala. 

"Oni dobro znaju da posredstvom dobro uvježbanih i plaćenih pojedinaca iz srebreničkih bošnjačkih udruženja najlakše mogu izazvati incidente i političku krizu u Srebrenici, da ona izbije u prvi plan i zasjeni sve druge probleme u BiH", ocjenjuje se u zajedničkom saopštenju, koje su potpisali predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović i SDS-a Momčilo Cvjetinović. 

U saopštenju se ističe da se Grujičić zalaže za ravnopravnost i da svi stanovnici imaju ista prava. 

Navodi se da je bošnjačkim predstavnicima u lokalnoj zajednici ustupljen veći procenat vlasti nego što je trebalo da imaju na osnovu rezultata lokalnih izbora. 

U saopštenju se naglašava da je Grujičić izjednačio izdvajanja iz opštinskog budžeta za srpska udruženja proistekla iz rata sa izdvajanjem za bošnjačka udruženja, iako se ona finansiraju iz Federacije BiH i nisu registrovana u Republici Srpskoj, što izaziva nezadovoljstvo kod pripadnika srpskih porodica poginulih i nestalih. 

Iz ove koalicije dodaju da je isti iznos sredstava predviđen i za obilježavanje godišnjica srpskog i bošnjačkog stradanja u ovoj opštini. 

"Sve što je navedeno u tim optužbama je neistina", naglašava se u saopštenju. 

"Kolacija za Srebrenicu" poziva sve zainteresovane da dođu u ovu opštinu na dijalog o njenoj prošlosti, kao i donacijama i propalim investicijama kojima se izgubio svaki trag.

Тагови: