Održana komemoracija povodom smrti Momčila Krajišnika

  • 16.09.2020. 19:00

U temeljima Republike Srpske je Momčilo Krajišnik, i ako se odreknemo njega odričemo se i sebe - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na komemoraciji povodom smrti prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Dodik je najavio da će na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva tražiti minut ćutanja za Krajišnika - iako je, kaže, svjestan reakcije koju će izazvati.

"Odričući se ljudi kao što je Momo Krajišnik, u ovom vremenu koje dolazi, godina, dvije, pet ili deset, mi se odričemo sami sebe i Republike. Zato moramo institucionalizovati naše sjećanje na te važne ljude koji su donijeli slobdu ovom narodu ovdje. Sada vidimo šta je Republika Srpska. Da je nema, ne bi mi sjedili ovdje. Svi bi bili podjednako zločinci, kao što to govore za Momu Krajišnika", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

U narednih mjesec dana jedna ulica u Palama trebalo da dobije ime Momčila Krajišnika, a u Istočnom Sarajevu - jedna javna ustanova. Aktuelni predsjednik parlamenta, Nedeljko Čubrilović, podsjeća da je Krajišnik srpske interese uvijek stavljao na prvo mjesto.

"Zbog svega što je pokojni Krajišnik radio i uradio za Republiku Srpsku, ostaće trajno upisan u njene anale i njenu istoriju. A Republika Srpska mu se donekle već odužila, dodjeljujući mu svoja najviša odlikovanja", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Okupljenima u Banskom dvoru se obratio i načelnik Pala, gdje je prvi šef parlamenta Srpske živio nakon povratka iz Haga. Mi Momčila nismo doživljavali samo kao velikog političara i visokog funkcionera, nego i kao prvog komšiju, koji je živio sa narodom i za narod - rekao je Boško Jugović.

"Građani su ga susretali u šetnji, viđali u prodavnicama, na neformalnim mjestima gdje se baš i ne nadate susretima sa ljudima takve političke i da tako kažem institucionalne biografije. Spreman da zastane, porazgovara sa svima, uz osmijeh koji bi eliminisao i pomisao na sve teške trenutke koje je prebrodio", kaže Boško Jugović, načelnik Opštine Pale.

Komemoraciji u Banskom dvoru u Banjaluci su prisustvovali i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, bivši predsjednici Republike Srpske i Narodne skupštine, kao i nekadašnji i sadašnji poslanici i ministri. Krajišnik, prvi predsjednik parlamenta Srpske i prvi član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, preminuo je juče u 75. godini u Banjaluci.