Banjaluka

Održan sastanak Dodika sa predstavnicima Srba iz FBiH

  • 21.08.2019. 12:28

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa načelnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u opštinama u Federaciji BiH i migrantskoj krizi.

Na sastanku je razgovarano i o najavi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju smjeste migranti.

Srbima koji žive u FBiH stiže bezrezrvna podrska institucija Republike Srpske, poručeno je nakon stastanka.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH kaže da će se na sve načine pomoći opštinama u FBiH na čije su čelu načelnici Srbi. Ostalo se pri ranijim stavovima da u Drvaru nema slavlja i da migranti ne mogu u Medeno polje kod Bosanskog Petrovca.

Usvojeni su i određeni zaključci o kojima nisu željeli da detaljišu jer kako kaže ukoliko bi sve bilo otkriveno možda bi i druga strana preduzela neke kontramjere. Sve će, kaže Radanović, biti kako treba i srpski narod može mirno da spava.

Načelnik opštine Bosanki Petrovac Dejan Prošić rekao je da je ova lokalna zajednica donijela rezoluciju koja se protivi izgradnji migracionog centra u Medenom Polju na području ove opštine, te traže saveznike u rješavanju ovog pitanja. 

"Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Vlade Srpske pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medenom Polju, krenućemo i sa drugim represivnim mjerama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni", poručio je Prošić. 

Prošić je novinarima rekao da je Dodik naveo da je protiv represivnih mjera bez prijeke potrebe, te da treba biti oprezan kod bezbjednosne situacije. 

On je naglasio da su svi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost u Bosanskom Petrovcu protiv takvog načina rješavanja migrantske krize, jer se kosi sa svim humanim i zakonskim normama. 

Sastanku u Banjaluci, koji je održan u Administrativnom centru Republike Srpske, prisustvovali su i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, potpredsjednik Vlade Republike Srpske Antun Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.