Poltavčenko nastavio posjetu

Održan forum strateškog dijaloga na temu Sankt Petereburg - Republika Srpska

  • 14.09.2018. 19:02

Intorniranjem himni Republike Srpske i Ruske Federacije, otvoren je forum strateškog dijaloga na temu Sankt Petereburg - Republika Srpska.  

Razgovorom sa predstavnicima političkog, privrednog i javnog života Republike Srpske, gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko nastavio je svoju posjetu najvećem gradu Srpske. Iz prepune sale Banskog dvora poručio je danas da se u Banjaluci osjeća kao kod svoje kuće.

"Imamo nešto različite, ali zajedničke kulture, duhovne korijene. Tako se nije ni za začuditi što regioni Ruske federacije uključujući i Sankt Peterburg uvijek i sa velikim zadovoljstvom sarađuju sa Republikom Srpskom", rekao je Poltavčenko. 

Prijateljske veze Sankt Peterburga sa Republikom Srpskom već imaju rezultate, kaže Poltavčenko. Ekonomska, privredna, turistička i druga saradnja sve više raste. Rusko-srpsko prijateljstvo nastaviće se i kroz tehnološku i humanitarnu pomoć, poručuje Gubernator Sankt Peterburga. 

Nažalost, u toj saradnji mnogi vide nešto loše, tvrdi  Milorad Dodik. Onima koji tako misle poručuje da Republika Srpska ne želi da se odvoji od svojih prijatelja. 

"Ne smijemo dozvoliti da budemo zamorci jednog političkog pristupa koji ide za tim da nam govori da saradnja u oblasti zdravstva, kulture i privrede može da bude išta drugo osim dobrobit svih koji u toj saradnji učestvuju. I zato je važno da smo danas okupljeni ovdje da poručimo i pokažemo da tog njihovog skrivenog uticaja koji oni govore koji nikako ne možete da dešifrujete, uopšte nema", rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Rusija od Republike Srpske nikada nije tražila ništa što bi bilo upereno protiv drugih naroda, kaže predsjednik Republike Srpske. Rusija nikada nije podržavala nestabilnost u Bosni i Hercegovini nego isključivo međunarodni poredak i međunarodno pravo, kaže Dodik. 

"Jutros kad sam pošao ovdje, primijetio sam jednu veoma važnu poruku predsjednika Putina. On kaže, naša vojska služi da branimo našu državu ali i naše prijatelje. I radujemo se tome. Ne da bi neko trebao ovdje da interveniše. Nego jednostvano da se ima na umu i to", kaže Dodik.

Ovo je tek početak svega onog što tek dolazi, poručili su predsjednik RS i gubernator Sankt Peterburga. Sljedeći korak je dolazak vrhunskih stručnjaka iz Sankt Peterburga na otvaranje sjevernog krila Univerzitetsko kliničkog centra u Banjaluci. 

Nastup najpoznatijeg ruskog operskog pjevača bio je Poltavčenkov poklon za kraj foruma.