Odluke Republičkog štaba za vanredne situacije

Sve mjere se produžavaju do 13. aprila

  • 30.03.2020. 17:58

Sve odluke koje smo donosili kada je počela borba protiv širenja virusa korona se produžuju do 13. aprila - poručio je danas Radovan Višković, komandant Republičkog štaba za vanredne situacije, nakon sjednice štaba. Višković je naglasio da štab nije htio da postavlja duži rok, jer žele da prate situaciju i u skladu sa tim donose odluke. Dodao je da je usvojena nova odluka prema kojoj će marže biti postavljene na nivo od 5. marta, a tako će se izbjeći priča da su nabavne cijene u međuvremenu porasle. Jedna od najznačajnijih novih odluka je ona o dozvoljenom kretanju starijih od 65 godina.

"Mi smo ovu odluku iskorigovali jednim dijelom, gdje ćemo u narednih 14 dana dozvoliti osobama starijim od 65 godina da se mogu dva puta sedmično u terminu od 7 do 10 časova kretati i to utorkom i petkom", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Penzioneri će dobiti vrijeme u kojem će moći da podignu penzije, plate račune, odu u nabavku. Što se tiče onih koji žive u ruralnim područjima, ova granica je za njih podignuta na 75 godina starosti. Novina je i otvaranje trgovina koje se bave prodajom tehničke robe, građevinskog materijala, vodoinstalacija i elektroinstalacija. Otvaraju se i pijace - ali uz rigorozne mjere.

"Moraju se tamo poštovati sve mjere koje su propisane od strane nadležnog ministarstva po pitanju higijene, po pitanju svih onih obaveza koje kupac i prodavac moraju da imaju, a to su i rukavice, i zaštitna maska, da se ne stvara gužva, da se drži odstojanje, da se sve te mjere poštuju", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Premijer je naglasio da je iz budžeta Srpske za zdravstveni sektor od početka krize sa virusom korona do danas izdvojeno 30 miliona maraka, da bi neometano mogao da se bori sa pandemijom. Čim na snagu stupi odluka Narodne skupštine o vanrednom stanju, Vlada će pomoći zaposlenima u nekoliko najugroženijih oblasti - u ugostiteljstvu, turizmu, i drugim uslužnim djlatnostima.

"A to je da će Vlada Republike Srpske iz budžeta Republike Srpske za negdje oko 40 hiljada radnika iz tih oblasti platiti poreze i doprinose u iznosu od 16,5 miliona maraka", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Između ostalog, odgođen je aprilski rok za studente, ali će biti održan kada se za to steknu uslovi. Vlada Srpske nije zaboravila ni Srbe u Federaciji BiH. Višković je rekao da će Vlada u četiri federalne opštine sa većinskim srpskim stanovništvom dostaviti 50 tona brašna da bi pomogli srpskim povratnicima, a ista pomoć će biti upućena i malim, rubnim opštinama u Srpskoj, gdje postoji problem nabavke brašna.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.