Izvještaj Savjetu bezbjednosti

Odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike politički akt

  • 05.05.2019. 19:11

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske je politički akt, a sud je još jednom pokazao da je instrument politike - navedeno je u petom dijelu izvještaja Republike Srpske Savjetu bezbjednosti.

Suprotno je to praksi država Evrpske unije i evropskom pravu posebno, jer je zakon po kome Republika Srpska slavi svoj dan potpuno sekularan i dobrovoljan. 

"Ovo pitanje su na odlučivanje uputili delegati Vijeća naroda Republike Srpske na čelu sa SDA, stranke koja vodi bjesomučnu kampanju protiv legitimiteta Republike Srpske, ova odluka Ustavnog suda BiH naglašava urgentnu potrebu za reformom ove pravosudne institucije sa ciljem vraćanja vladavine prava i povjerenja među konstitutivnim narodima BiH", stoji u izvještaju. 

Upravo zbog svega toga Ustavni sud BiH u očima građana Republike Srpske nema legitimitet, a odluka Ustavnog suda BiH pravno je neodbranjiva navodi se u izvještaju. Dan Republike Srpske kojim se obilježava godišnjica rođenja Republike, predstavlja proslavu njenog postojanja koje je u potpunosti priznato i prihvaćeno u Ustavu BiH kao Aneksu 4 Dejtonskog sporazuma, podsjeća se u izvještaju.

"Član II /4/ je odredba kojom se zabranjuje diskriminacija, slična odredbama koje su sadržane u ustavima mnogih evropskih zemalja. Ustavni sud je navodi u vezi sa opštim odredbama Konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Protokola 12. uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kojima se zabranjuje diskriminacija, a koje su generalno usvojene u Evropi", navodi se u izvještaju.

U izvještaju je pojašnjeno i da nije poznat ni jedan primjer iz Evrope ili svijeta gdje je javni praznik zabranjen na osnovu ovih odredbi. U dokumentu se navodi i primjer da Austrija, rodna zemlja visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, slavi deset hrišćanskih praznika kao državni praznik, uključujući i dan Svetog Stefana (9. januar). U izvještaju se ističe i da trojica stranih sudija Ustavnog suda koji su glasali za zabranu Dana Republike dolaze iz zemlja u kojima se takođe nekoliko hrišćanskih praznika obilježava kao državni praznik.