Priznanja za Dan Republike

Odlikovani Ana Brnabić, Petar Ivancov, posthumno Slavko Lisica i drugi 

  • 09.01.2019. 19:15

Najveća odlikovanja povodom proslave Dana Republike zasjala su u rukama Ane Branabić, Petra Ivancova i Nenada Lisice, sina pokojnog general-majora VRS.

Predsjednik Vlade Srbije odlikovana je za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, Petar Ivancov ambasador Ruske Federacije u BiH za  doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i Srpske. Posthumno je odlikovan Slavko Lisica, za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Vojske RS, u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Republike Srpske. Želim da zahvalim onima koji su sa nama radili i pokušavali da nama olakšaju put,  rekla je predsjednik RS. 

"Uvijek smo svjesni važnosti svih koji su stvarali Republiku Srpsku. Njima dugujemo neizmjernu zahvalnost. Želim pohvaliti i napore svih koji su nakon toga u miru, prethodnih 27 godina, izgrađivali našu Republiku. Još jednom želim da čestitima ovaj veliki, važan dan, dan naše Republike. Želim da svima nama poželim mirnu, stabilnu, prosperitetnu i jaku RS, za koju ćemo svi zajedno raditi i izgrađivati je. Živjela Republika Srpska," rekla je Cvijanovićeva. 

Za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća Petar Ivancov  je odlikovan Ordenom zastave RS sa zlatnim vijencem. Za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske Ana Brnabić odlikovana je Ordenom RS na lenti. Orden će za mene biti stalni podsjetnik na obaveze i dužnosti koje nosi naš bratski odnos, rekla je Brnabićeva. 

"Odnos između Republike Srpske i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci, i ne samo na rečima već na konkretnim projektima. Ovo odlikovanje je za mene je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti," rekla je Brnabićeva. 

Raduje me što je RS danas slobodna, sigurna i otvorena, i spreman da prihvati sve ljude, bez obzira na naciju, rasu ili vjeru, rekao je Dejan Bodiroga, proslavljeni košarkaš. Bodiroga je odlikovan Ordenom časti sa zlatnim zracima, za izvanredne rezultate u košarci i njenoj promociji u RS, kao i za zasluge u oblasti humanitarnog rada.

"Moji korjeni su odavde, iz Trebinja, s juga Republike Srpske iz Hercegovine i to je veoam važna činjenica, kako za mene tako i za moju porodicu. Zato odlikovanje RS za mene ima višestruk značaj. Zahvaljujem što ste mi ukazali ovu čast, baš na današnji dan. Iskoristio bih poriliku da svim građanima Srpske čestitam Dan RS i poželim sve najbolje u godini u koju smo zakoračili. Živjela Srbija i Republika Srpska!" rekao je Bodiroga.

Nakon 25 godina postojanja i rada u ruke banjalučkog hora "Vrapčići" stiglo je najveće priznanje - Orden Njegoša drugog reda. Zaslužili su ga zbog izvanrednih uspjeha i nagrada osvojenih na dječijim festivalima, u zemlji i inostranstvu, kao i za njegovanje dječijeg horskog pjevanja. 

"Vrapčići su 2007.godine raširili krila pa smo organizovali i hor Beogradu, nakon velikog koncerta u Sava centru. Stvarno je dirljiva scena kada se djeca iz republiek Srpske i Srbije nađu, kada se grle, kada zajedno nastupaju, mi pjevamo, oni pevaju, ali svi smo isti svi smo jednaki,"rekao je Branislav Đaković, rukovodilac Dječijeg hora "Vrapčići".

Odlikovanja zbog različitih zasluga primili su i Udruženje građana "Mozaik prijateljstva", Slavko Maksimović, protojerej – stavrofor iz Brčko distrikta, Mladen Karan, akademski slikar, pripadnici MUP RS, Saša Vlaisavljević, generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla Beograd, studenti Sonja Trbojević i Duško Kostić, kao i Republička organizacija porodica poginulih boraca i zarobljenih civila RS.  

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм