Momčilo Krajišnik

Odlazak jednog od osnivača Republike Srpske

  • 15.09.2020. 18:59

Odlaskom Momčila Krajišnika, Republika Srpska ostala je bez jednog od njenih osnivača, velikog patriote i nekoga ko je žrtvovao dio života za njen nastanak i opstanak. To su riječi kojima je srpski član Predsjednštva BiH Milorad Dodik uputio saučešće porodici prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, koji je jutros u borbi sa virusom, izgubio bitku za život. 

"Momčilo Krajišnik će ostati upisan posebnim slovima u istoriji naše Republike i našeg naroda u Republici Srpskoj, koji su njegovim odlaskom izgubili iskrenog i pravog rodoljuba", poručio je Dodik.

Osnivanjem Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine, Krajišnik je, zajedno sa članovima prvog saziva parlamenta, stvarao istoriju Republike Srpske, na čemu će mu Srpska i srpski narod biti vječno zahvalni, kaže predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. Baš zbog patriozima, i zbog toga što nije krio ljubav prema srpskog narodu, kažu u Srpskoj,  osjetio je nepravdu Međunarodnog suda pravde, i sa tom nepravdom živio je do kraja svog života. 

"Gospodin Krajišnik je jedan veliki patriota, prije svega bio je i prvi predsjednik Narodne skupštine u vrijeme kada je stvarana Republika Srpska, bio je i prvi srpski član Predsjendištva BiH. Na kraju krajeva, i u Hagu je odradio svoju kaznu iako je radio samo posao koji nije imao nikakve direktne veze sa nekim ratnim zločinima. Ali evo neko je procijenio da je kriv samo zato što je Srbin zato što je bio u to vrijeme predsjednik Narodne skupštine", poručuje premijer Republike Srpske, Radovan Višković. 

Za jednim od stvaraoca otadžbine žale i oni koji su u ratu branili slobodu. Iz Boračke organizacije Srpske poručuju da neće zaboraviti čovjeka koji je stao uz svoj narod onda kada je bilo najteže. Da je za života dokazao da je patriota, poručuju i starješine Vojske Republike Srpske. Žal i tuga neizbrisivi su u Palama, ali i ponos što je baš u toj opštini živio jedan od onih koji su gradili temelje Republike. 

- Čovjek koji je jednostavno imao viziju kako to izgleda, kako će se stvoriti. Smrt ga je pretekla u nekim godinama kada je trebao da se raduje svojoj porodici, svojim sinovima i unučadima. 

- Borio se za nas sve redom. Vidjeli smo kakva je situacija bila. Da nije bilo njega i još ostalih ko zna šta bi sa nama bilo, kažu građani.

Krajišnik je završio studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije "Energoinvest". Bio je jedan od pionira Srpske demokratske stranke. Na izborima 1990. bio je izabran za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH. 

U martu 2009. godine Haški sud mu je kaznu smanjio na 20 godina zatvora. Tribunal je Krajišnika 8. septembra 2009. prebacio na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju. Na slobodu je pušten 30. avgusta 2013. godine poslije odslužene dvije trećine kazne. Bio je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм