Vlado Đajić

Odgovornost i ozbiljnost presudni u borbi protiv virusa

  • 28.03.2020. 09:35

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra/UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić istakao je odgovornost i ozbiljnost svakog pojedinca kao presudne za rješavanje novonastalog epidemiološkog stanja u Srpskoj.

Đajić je istakao da je u ovom trenutku najvažnije sačuvati zdravstveni sistem i nosioce zdravstvenog sistema, odnosno medicinske radnike od eventualne zaraze kako bi stanovništvo dobilo pravovremenu njegu i zdravstvenu zaštitu.

"Uradićemo sve da ovu krizu prebrodimo na najbolji mogući način i u interesu naših stanovnika", rekao je Đajić za "Glas Srpske".

On je napomenuo da je UKC, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju u čitavom svijetu, preduzeo niz mjera da bi na adekvatan način zbrinuo pacijente u novonastaloj situaciji.

Đajić je podsjetio da je Klinika za infektivne bolesti oslobodila sve kapacitete za liječenje pacijenata od novog virusa, da je tu završena i operaciona sala za akutno hirurško zbrinjavanje pacijenata sa virusom korona, a tu će se obavljati i porođaji trudnica pozitivnih na ovaj virus carskim rezom.

Đajić je rekao da je samo na lokaciji u centru grada postavljeno 115 kreveta za mogući priliv pacijenata pozitivnih na ovaj virus, koje zbog eventualno popunjenih kapaciteta ne bi bilo moguće smjestiti na Kliniku za infektivne bolesti.

"Na lokaciji stare Hirurgije pripremaju se i dvije hirurške sale za operacije pacijenata potvrđenih i suspektnih na virus korona, kao i Jedinica intenzivnog liječenja. Za ovakve pacijente imamo obezbijeđeno još 200 kreveta", istakao je Đajić.

On je rekao da Klinički zavod za mikrobiologiju UKC-a raspolaže dovoljnim brojem testova za novi virus, a UKC i sa više od 50 respiratora za životno ugrožene pacijente, dok je samo u posljednjih mjesec dana nabavljeno 11 respiratora.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.