Prenos nadležnosti

Odgovor Haliloviću: Obrazovanje je u nadležnosti Republike Srpske

  • 19.06.2018. 15:50

U "Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini" održana je konferencija za medije i to pod nazivom "Separatizam Vlade RS u visokom obrazovanju u BiH u pogledu procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa".

Sve to zbog toga što je Vlada Srpske usvojila informaciju o opstrukcijama procesa akreditacije visokoškolskih ustanova u RS. Kako kažu cilj ove informacije jeste opstrukcija procesa akreditacije i sprečavanje Agencije BiH da radi po zakonu.

Iz Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske kažu da su ovakve optužbe nečuvene i da se ne mogu pristojno komentarisati. Riječ je kažu o klasičnom prenosu nadležnosti.

"Radi se o tome da aktuelni direktor svojim internim aktima ignorišući nadležnosti iznova propisuje nove uslove koje su interni akti i koji ne mogu nikoga da obavezuju izvan te agencije. Koristiti riječ separatizam je potpuno neprimjereno jer je obrazovanje isključivo u nadležnosti Republike Srpske i kantona", rekao je Jugoslav Vuk Tepić, zamjenik direktora Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske.

Na tvrdnje iz Srpske da opstruišu reakreditaciju univerziteta iz RS i nastoje da prenesu nadležnosti u ovoj oblasti, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) Enver Halilović odgovorio je danas optužbom za – separatizam.

On je pred medijima je pročitao otvoreno pismo OHR-u, OEBS-u, Delegaciji EU u BiH i ambasadama država PIK-a u kojem ih poziva da “spriječe antidejtonski separatizam Vlade RS u visokom obrazovanju BiH”, a u pogledu provođenja procesa akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa.