Goran Petronijević

Sa pravnog stanovišta odbrana očekuje oslobađajuću presudu Radovanu Karadžiću

08:46, 13.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Odbrana očekuje da prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću 20. marta pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu bude izrečena oslobađajuća presuda ukoliko drugostepeno vijeće dokaze bude sagledavalo sa pravnog, a ne političkog stanovišta, izjavio je Srni advokat Goran Petronijević.

"Ukoliko bude bilo kakvog pravnog i pravičnog odlučivanja, kvalifikacije i sagledavanja dokaza i činjenica koje su se pred Haškim tribunalom u toku postupka mogle videti, mi smo potpuni optimisti da drugostepena presuda mora biti mnogo, mnogo bolja od ove sad, pa i oslobađajuća", kaže Petronijević, koji je član Karadžićevog pravnog tima. 

On ukazuje da se, ukoliko pri donošenju drugostepene presude budu preovladali politički razlozi, kao dosad, može očekivati sve i svašta, ali i ističe da se iskreno nada da u Hagu sada "duvaju drugačiji vetrovi". 

Prema Petronijevićevim riječima, odbrana je u žalbi insistirala da drugostepeno vijeće posebno obrati pažnju na manjkavost svih dokaza koji se Karadžiću stavljaju na teret, a posebno na njegovu vezu sa jednom od glavnih tačaka optužnice, koja je ostala - takozvani genocid u Srebrenici. 

"Ukoliko drugostepeno veće bude dobro sagledalo da prvostepeno nije imalo dokaza za bilo kakvu povezanost Karadžića sa tim događajem, moraće vrlo ozbiljno da interveniše na njegovoj presudi u smislu dužine trajanja", smatra Petronijević. 

On je naveo da se Tužilaštvo žalilo na tačku jedan, odnosno oslobađanje krivice po optužbi za takozvani genocid u više opština tokom 1992. godine i u skladu sa tim i na visinu kazne. 

Petronijević ističe da je ta optužba apsolutno pala, kao i u svim presudama do sada, pri čemu ima i pravosnažnih odluka u tom pravcu. 

Izricanje drugostepene presude Karadžiću zakazano je za 20. mart u 14.00 časova. 

Drugostepena presuda Karadžiću biće izrečena nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora. 

Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a 24. marta 2016. godine donesena je prvostepena presuda, na koju su se žalili i odbrana i tužilaštvo. 

Karadžić je uhapšen u Srbiji 21. jula 2008. godine i 30. jula prebačen u Haški tribunal.