Organizacija starješina VSR

Odbacivanje izvještaja - moralna i patriotska obaveza

  • 14.08.2018. 18:20

Odbacivanjem izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine sprečava se dalja zloupotreba istine o ratnim događajima i onemogućavaju bošnjačka strana i međunarodni krugovi da građanski rat u BiH prikazuju agresijom, te da se Republika Srpska etiketira genocidnom tvorevinom, što je neprihvatljivo, smatraju u Organizaciji starješina Vojske Republike Srpske.

"Odbacivanje neprihvatljivog izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine bila je moralna i patriotske obaveza, ali i odgovornost ove generacije političara i predstavlja put utiranja istine o stradanjima u Podrinju tokom proteklog građanskog rata u BiH, a time i početak skidanja anateme da su jedino Srbi odgovorni za rat i stradanja", saopšteno je iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske. 

Starješine Vojske Republike Srpske izražavaju zadovoljstvo zbog ispoljenog stepena jedinstva poslanika Narodne skupštine Srpske u razmatranju izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine, koji je, kako ocjenjuju, bio omča oko vrata srpskom narodu punih 14 godina. 

"Organizacija starješina Vojske Republike Srpske podržava jednoglasno usvojene zaključke kojima se nalaže Vladi Srpske da stavi van snage izvještaj i formira novu komisiju međunarodnih eksperata koja će cjelovitom analizom doći do istine o stvarnim događajima u Podrinju i komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu, o kojima Federacija BiH uporno ćuti više od 10 godina i ne osvrće se na odluku suda koja ih je obavezala na to", navodi se u saopštenju. 

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je danas odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)