Sastanak najviših zvaničnika Srpske

Odbačeno pokretanje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO

  • 14.12.2018. 19:10

Republika Srpska odbacuje pokretanje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO, kao i bilo koji drugi vojni savez – jednoglasno je odlučeno na današnjoj sjednici predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i najviših zvaničnika Republike Srpske.

Vojna neutralnost jasno je definisana i u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila prošle godine, i to je odluka koju treba da poštuju svi političari iz Srpske u institucijama u BiH. Na pomolu su i izmjene Krivičnog zakona koji će sankcionisati političare koji se protive odlukama institucija Republike Srpske. 

"Naše su se dileme pojavile oko toga na koji način i ko može na nivou Bosne i Hercegovine, a dolazi iz Republike Srpske, da se ponaša protivno takvoj Rezoluciji, a aktivacija MAP-a bi to od njih zahtijevala. S obzirom na ovakve stvari treba izmijeniti Krivični zakon Republike Srpske, treba uspostaviti obavezu usklađivabnja ponašanja svih onih koji funkcionišu na nivou BiH sa onim što jesu stavovi ili zaključci odluke institucija Republike Srpske," rekla je Cvijanovićeva. 

Nakon pokretanja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO, jasno je da međunarodna zajednica ignoriše zvanične stavove Republike Srpske – poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Republika Srpska, kaže Dodik, ne samo da će ostati vojno neutralna, nego će razmatrati i o svom učešću u Oružanim snagama BiH, koje, kako tvrdi, ne služe interesima Republike Srpske. Potrebno je, kaže Dodik, i da se izmijeni Zakon o Oružanim snagama BiH, i to u onom dijelu koji obavezuju političare da podrže pristupanju BiH NATO-u. Siguran je da nijedan Srbin ne bi želio članstvo u NATO-u, ali i da bi pristupanje Savezu bilo štetno za kompletnu BiH.

"Geopolitički odnos snaga je takav da je veoma usložnjen odnos između NATO-a, Sjeverne alijanse, Rusije s druge strane, pa i nekih drugih sila, kao što je Kina, kao što to vidimo u Sjevernokineskom moru. U toj varijanti, u esklaciji i mogućem sukobu na globalnom nivou najpametnije bi bilo da se pridržavamo odluke o vojnoj neutralnosti i ne dozvolimo sebi, bili Muslimani, Hrvati, ili Srbi, da nas uvuku u globalno razračunavanje koje niko ne isključuje. Ovo je pokušaj da se izgradi jedinstven stav za sve," rekao je Dodik.

U jednom od 15 zaključaka usvojenih na današnjoj sjednici zahtijeva se i od ministara iz Republike Srpske u Savjetu ministara BiH da ne učestvuju u odlučivanju o pristupanju NATO-u. Sastanku su prisustvovali svi ministri u Vladi Srpske, predstavnici političkih partija i udruženja proisteklih iz odbramneno-otadžbinskog rata. Pozivu poredsjednice se nisu odazvali SDS-ovi ministri u Savjetu ministara Mirko Šarović i Dragan Mektić, kao i PDP-ov Igor Crnadak.