Potpredsjednik NSRS

Odbačena inicijativa PDP-a o smjeni Senada Bratića

  • 29.01.2019. 19:28

Inicijativa PDP-a o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića nije došla ni do dnevnog reda. Bratićevu smjenu PDP-ovci su zatražili jer dolazi iz SDA, a upravo je ta stranka najavila apelaciju Ustavnom sudu BiH o ukidanju imena Republike Srpske.

PDP istupa iz dogovora svih političkih stranaka čiji su predstavnici, na inicijativu srpskog člana Predsjedništva, donijeli zajednički stav o ovom pitanju i to samo prije nekoliko dana poručuju iz SNSD-a. 

Cilj je kažu da se na ovakav način kriza iz Federacije i nivoa BiH prelije u Republiku Srpsku i da dođe do potpune blokade u institucijama. Kažu, ukoliko vaš ministar napusti Savjet ministara i na taj način da do znanja da ne podržava  inicijativu SDA, SNSD će razmatrati smjenu Senada Bratića.

“Ne spominjete da je u ovom trenutku vaš ministar koji sjedi ovdje, sjedi i sa Zvizdićem koji je ponovio da je ta inicijativa došla u pravom trenutku to je nebitno. U stvari ovdje je poenta da se ono što se ne radi u Federaciji raspad sistema prebaci ovdje", kaže šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić.

Pravdaju se u PDP-u da su primorani da se na nivou BiH radi zajedno jer se to tiče privrede i ekonmije, pa o povlačenju svog ministra i ne razmišljaju. Argumenti SNSD-a o njihovoj inicijativi im se nisu svidjeli pa je komunikacija u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske ubrzo sa persiranja prešla na TI. 

“Izgleda ti ne razumiješ lijevu i desnu stranu istok i zapad, ne razumiješ da ste vi u vom visokom domu napravili crno i bijelo nema srednje boje, da li ti shvataš da svi politički subjekti u Republici Srpskoj i BiH po pitanju i ekonomije i privrednih tema moraju da rade i sarađuju", kaže Dragan Galić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz Koalicije za BIH, pokušaj PDP-a ocjenjuju čistim populizmom. Pokušaj je kažu to PDP-a da se predstave kao veći zaštitnici Republike Srpske, nego vladajući. SDA-a ne bi imala štete i da je Bratić smijenjen nego bi samo, kako kažu, politička situacija u Republici Srpskoj postala loša. I sam Senad Bratić tvrdi da je potez poslanika PDP-a udar na demokratiju.

“Ovo ponašanje PDP-a nije usaglašeno na sastanku koje je organizovao predsjedavajući Dodik, nije bio zaključak ovo je jedan pokušaj PDP-a da pribavi političke poene i predstavi se kao zaštitnik entiteta Republika Srpska i lider opozicije”, kaže Senad Bratić, potpredsjednik NSRS.

“Ona je jedna populistička, kratkoročna najava koja treba da posluži nekim jeftinim političkim poenima, dugoročno bi nanijela štetu Narodnoj skupštini Republike Srpske i ukupnom funkcionisanju institucija", kaže Edin Ramić iz "Koalicije za BiH".

Inicijativu PDP-a da se uvrsti na dnevni red podržali su samo članovi te stranke. Sedam poslanika je bilo protiv, a 53 suzdržana, među suzdržanima su i poslanici SDS-a.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија