Moraju se poštovati akti usvojeni u NS RS

Od naredne godine krivična odgovornost političara za kršenje akata Republike Srpske

  • 19.11.2019. 19:11

Političari koji su u ime Republike Srpske izabrani na bilo koji nivo vlasti u BiH, a ne poštuju akte usvojene u Narodnoj skupštini, već od naredne godine krivično će odgovarati.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je lično inicirao uvrštavanje sankcije zatvorom od tri ili više godina političarima, u nove izmjene Krivičnog zakona, za ATV je poručio da će se potruditi da takav zakon bude što prije implementiran, naročito zbog postupanja političara u zajedničkim institucijama.

"Ja mislim da će on biti donesen do nove godine tako da stupi na snagu 1.1. i ja ću se zalagati da takvo nešto bude. Poučeni, svim ovim što se dešava, ne samo sada, nego i u prošlosti, naprosto ako hoćete da imate stav na nivou BiH, onda se morate vratiti u Narodnu skupštinu za pitanja važna za koja može da raspravlja Narodna skupština, ili Vlada ili predsjednik Republike, koji predstavlja po Ustavu Republiku Srpsku, moraćete da pridobijete stav da bi mogli tamo da djelujete", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Razmatraće to pravni eksperti, predstavnici pravosudne zajednici, Vrhovnog suda, pa i Republičkog javnog tužilaštva. 

Početkom godine, Vlada Republike Srpske formirala je radnu grupi za izmjene i dopune Krivičnog zakona i usklađivanje sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske. Traži se najbolje pravno rješenje za sankcije političarima koji prekrše akte Republike Srpske.

"Čak je Vlada Republike Srpske donijela jedan zaključak da još jednom razmotri ovo pitanje o kojem ste danas pričali, odnosno koje spominjemo i da vidimo kakvo bi moglo biti zakonsko rješenje u tom pogledu", istakao je Slobodan Zec, pomoćnik ministar pravde Republike Srpske.  
Delegat u Domu naroda BiH Dušanka Majkić smatra da će takva regulativa doprinijeti radu predstavnika Republike na BH-nivou. Bilo je, kaže, slučajeva da opozicija iz Republike Srpske ne poštuje odluke institucija. Narodna skupštine, Vlada i predsjednik Republike neizostavni su u bilo kakvom djelovanju na BH-nivou.

"Ključne institucije koje definišu pravila ponašanja svih u zajedničkim institucijama BiH.  Do sada nijedna tačka dnevnog reda za poslanike SNSD-a bar nije bila moguća da mi glasamo za nju, ako nije bilo stava Republike Srpske o njoj", naglasila je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda BiH. 

Predviđeno je da Narodna skupština o Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona raspravlja u redovnoj proceduri. Međutim, nije isključeno ni da će Nacrt u proceduru biti upućen po hitnom postupku, kako bi već u januaru naredne godine stupio na snagu. 

Тагови: