Saradnja Republike Srpske i Srbije 

Od danas međusobno priznavanje akreditovanih visokoškolskih ustanova

  • 18.06.2019. 19:21

Republika Srpska i Republika Srbija će od danas međusobno priznavati statuse akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa, kaže ministar za naučno - tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević. Potpise na sporazum koji će omogućiti međunarodnu vidljivost visokoškolskim ustanovama stavili su resorni ministri iz obje Vlade. 

“Ono u čemu je posebna važnost ovoga sporazuma su član 3 i 4, kojima se precizira da će i u Republici Srpskoj i u Republici Srbiji taj status akreditovanih visokoškolskih ustanova da bude međusobno priznat ne po automatizmu, nego po zahtjevu,” rekao je Rajčević.

S ovim su saglasni i u Ministarstvu u Vladi Srbije. Kažu, obrazovanje treba da povezuje nacije, pogotovo one koje dijele istu kulturu, jezik i pismo.

“Mislim da ćemo to proširiti na nauci, na novim poljima strategije, tako da smo napravili jedinstvene jedinice koje će se baviti srpskom naukom. Srpska nauka nije nacionalistička tema. Srpsku nauku izučavaju i mnogi drugi univerziteti u svijetu, gde je u pitanju jezik, kultura i ono što je tradicionalno bitno,” kaže Mladen Šarčević, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Potpisivanje dokumenta nije usmjereno protiv BiH, tvrdi ministar Rajčević. Potpisi su stavljeni za dobrobit studenata, te međunarodnu prepoznatljivost visokoškolskih ustanova u Srpskoj. Na ovaj način će samo biti premošten period do formiranja novog saziva Savjeta ministara, kada će pitanje djelovanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH biti rješavano, uvjerava Rajčević.

“S obzirom da imam informaciju da je predsjednik upravnog odbora te Agencije u međuvremenu podnio ostavku i da ta Agencija ne može da funkcioniše u svom punom kapacitetu, mi smo se zapravo odlučili na potpisivanje ovoga sporazuma koji je u skladu sa svim evropskim standardima i praksama,” rekao je Rajčević.

Republika Srpska neće biti talac jednog organa u BiH, pa tako ni jednog čovjeka koji upravlja tim organom, poručio je Rajčević.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.