Srđan Rajčević

Očekujemo pozitivno mišljenje o priznavanju statusa reakreditovanih univerziteta

  • 08.04.2019. 12:39

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da očekuje da će Delegacija EU u BiH i Evropska komisija dati pozitivno mišljenje o priznavanju statusa reakreditovanih univerziteta iz Srpske jer su javni univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu ispunili sve zakonske uslove.

Rajčević je istakao da se od Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, koja blokira upis ovih univerziteta u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, očekuje da uvaži činjenicu da su ovi univerziteti dobili rješenje Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske. 

"Agencija na nivou BiH treba da upiše to rješenje u nadležni državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH. Mislim da za to ima vremena do kraja sedmice", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci. 

On je naveo da je izlaz iz ovog problema da direktor Agencije na nivou BiH Enver Halilović uvaži stavove Vlade Srpske i izvrši upis javnih univerziteta ili da se, na osnovu mišljenja ili pisma Delegacije EU u BiH koje bi se eventualno poslalo u Brisel, uvaže stavovi Vlade i status reakreditovanih univerziteta sa teritorije Srpske. 

"Oni su institucionalno akreditovani, kao i po osnovu određenih studijskih programa", istakao je Rajčević. 

On je rekao da proces reakreditovanja javnih univerziteta iz Srpske treba odblokirati kako bi oni nesmetano nastavili učešće u međunarodnim programima, poput "Erazmus plusa", te da bi se podržala mobilnost ovdašnjih studenata i akademskog osoblja. 

Rajčević je ocijenio da Halilović ispunjava uslove za smjenu s obzirom na posljednje akcije, način donošenja odluka u Agenciji i blokadu upisa dva javna univerziteta iz Srpske u nadležni registar. 

"Stalno nailazimo na opstrukcije ove agencije i njenog rukovodstva", rekao je Rajčević. 

Prorektor za međunarodnu i međuentitetsku saradnju Univerziteta u Banjaluci Biljana Antunović izrazila je nadu da će problem reakreditovanja univerziteta biti što prije riješen, jer oni ispunjavaju sve zakonske uslove. 

Nakon što je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH odbila da u državni registar upiše univerzitete u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Vlada je nedavno usvojila niz zaključaka i dala rok od sedam dana Agenciji da te univerzitete upiše u državni registar u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Srpskoj.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.