Srebrenka Golić

Očekuje se reakcija Hrvatske: Dodik jedini prepoznao probleme odlaganja radioaktivnog otpada

14:23, 03.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jedini prepoznao razmjere problema Trgovske gore, te da se povodom odlaganja radioaktivnog otpada na tom području obratio vlastima Hrvatske i sada se očekuje njihovo konkretno reagovanje.

Golićeva je podsjetila da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podnijelo brojne podneske Hrvatskoj, ali da do sada nisu dobili odgovor.

"Sramota je koliko je Republiku Srpsku neko namjerno zaobišao. Mogli su odgovor dostaviti i Ministarstvu inostranih poslova BiH, ali ni to nisu učinili. Nakon upućivanja protesnog pisma predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću računam da ćemo sada dobiti neku konkretnu reakciju vlasti Hrvatske", rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, Hrvatska još nije pokrenula izradu strategije zaštite životne sredine kada je riječ o odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

"Hrvatska kao članica ESPO konvencije dužna je, po međunarodnim konvencijama, da obavijesti pogođenu zemlju kada su ovakvi projekti u pitanju, što oni nisu uradili. Predložili smo im da dislociraju odlaganje nuklearnog otpada i izaberu lokaciju na teritoriji Hrvatske gdje neće biti ugroženo lokalno stanovništvo", istakla je Golićeva.

Ona je podsjetila da se izgradnji odlagališta protive i Petrinja, Kostajnica, Dvor, kao i sve opštine koje se nalaze u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Predsjedništvo BiH je, na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, donijelo odluku da zatraži od Hrvatske izuzimanje lokacije Trgovska gora u opštini Dvor, u neposrednoj blizini granice sa BiH, kao mjesta predviđenog za odlaganje radioaktivnog otpada.