Posebna sjednica NS RS

Očekuje se podrška zaštiti vitalnog nacionalnog interesa

  • 17.07.2019. 19:12

Jedinstven stav poslanika Narodne skupštine Republike Srpske očekuje se na sutrašnjem zasjedanju o potvrđivanju izjave srpskog člana BH Presjedništva Milorada Dodika da je po vitalne interese Republike Srpske veoma štetan zaključak do se zaustavi izgradnja mosta na Pelješcu. 

Opozicija obećava podršku, ali će na sjednici parlamenta iznijeti i zaključke za rješavanje bitnih pitanja po Republiku Srpsku sa Hrvatskom. Dvotrećinska većina, od 56 glasova, trebalo bi da bude zagarantovana, jer je već jasno da će SNSD-ovi, DNS-ovi i poslanici Socijalističke partije glasati za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Posebno je važno, kaže SNSD-ov Srđan Mazalica, da Republika Srpska ima u vidu otvorena pitanja koja je pokrenula sa Republikom Hrvatskom, među kojima je i izgradnja mosta na Savi. 

"Očekujemo da će se pridružiti nama i naši koalicioni partneri. Koalicija koja trenutno podržava Vladu Republike Srpske broji 56 poslanika koliko je i dvotrećinska većina i što je sasvim dovoljno da se potvrdi veto srpskog člana Predsjedništva. Očekujem onda da i druge stranke, SDS i PDP, podrže ovaj veto," rekao je Mazalica.

Na krupnim pitanjima treba prevazići sve dnevnopolitičke razlike među partijama – poručuju danas i iz opozicije. SDS-ov Davor Šešić očekuje da će dvotrećinska većina glasati za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a u većini zahtjeva saglasni su i u PDP-u. Izgradnja mosta na Savi, ali i izmjena odluke o donošenju Nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada Vlade Hrvatske u vezi sa lokacijom Trgovska Gora, samo su neki od uslova za podršku izgradnje Pelješkog mosta. 

"Prije svega, pritom mislim na pitanje lokacije odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj Gori, zatim smatram da je vrlo važno i neriješeno pitanje međudržavne granice na rijeci Uni, na području opština Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, a takođe mislimo da je jedno od pitanja vrlo važno koje treba pokušati regulisati i obezbjediti čvrste garancije Vlade Republike Hrvatske za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške juče potpisanim ugovorom, " kaže Perica Bundalo, PDP.

"Prilika da iznesemo svoje razloge, odosono svoje zahtjeve šta mi tražimo zauzvrat ako već je potrebno da omogućimo im taj Pelješki most. Podsjetiću vas da imamo problem granice sa Kostajnicom, Unska pruga, ako pričamo već o ekološkoj katastrofi, ugrožavanju zdravlja građana, imamo u blizini Novog Grada skladištenje nuklearnog otpada na koji se ne obazire hrvatska Vlada, iako naši građani na to ukazuju," rekao je Davor Šešić.

U Ujedinjenoj Srpskoj smatraju da je pokretanje vitalnog nacionalnog interesa zbog blokade izgradnje Pelješkog mosta  u visini od 55 metara sasvim opravdano. BiH bi, kaže Milan Petković, blokadom izgradnje, koju su tražili bošnjački i hrvatski član BH-Predsjedništva, ušla u nove sukobe koje ne bi mogla prevazići. 

"Smatramo da je potpuno bespotrebno u ovom periodu, kada je BiH odlučna da ide prema putu ka EU, kada traži i podršku EU, a i putu pomirenja i daljeg napretka BiH, da ulazimo u spor sa zemljom EU, a pogotovo Hrvatskom koja je naš komšija. Smatramo da nema potrebe za tim i ne vidim zbog čega bi se ulazilo u takav spor. Mi znamo da Hrvatska i unilateralno može donijeti odluku o gradnji Pelješkog mosta i onda idemo na nekakav sud ili arbitražni sud," rekoa je Petković.

Sutrašnja posebna sjednica počinje u 12 časova. Jedina tačka dnevnog reda biće potvrđivanje Izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, po kojoj je zvanični stav BiH u vezi sa nastavkom izgradnje Pelješkog mosta, donesen bez konsenzusa, veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske. 
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.