Banjaluka

Dio prihoda od igara na sreću biće preusmjeren za mjere populacione politike

  • 11.09.2019. 10:08

U Palati predsjednika RS predstavljena je naučno-istraživačka studija "Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske - analiza stanja i prijedlog mjera", koji je na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović izradio ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković.

"Podsticanje rađanje i nataliteta nije samo finansijsko davanje, već to obuhvata i niz mjera nefinansijskih davanja kako bi se došlo do rezultata. Time se bavi ova studija. Ovo su početni koraci, upoznali smo se sa materijalom", rekla je predsjednik RS Željka Cvijanović u obraćanju nakon sastanka.

Ovom studijom pravi se veza između institucija i nevladinog sektora i potrebno je da se svi uključe u debatu.

"Analizirali smo šta su radile zemlje u i okruženju i njihove primjere kako su uspjele da vrate stanovništvo koje je odlazilo", rekla je Cvijanovićeva.

"Potrebno je obezbijediti veće zapošljavanje, veće plate za zaposlene, obezbijediti bolje uslove za život , ali i sprovesti reformu obrazovnog sistema i time obezbijediti veće šanse za zapošljavanje. Napraviti sistem koji će proizvesti obrazovane ljude koji će imati i posao i bolje plate", navela je predsjednica RS.

"Korak dalje je analiza svih mjera i davanja Vlade RS i lokalnih zajednica", rekao je predsjednik Vlade RS.

Navodi da je potrebno analizirati određene mjere i vidjeti kakve efekte su one imale. 

"Zaustavljen je pad nivoa rađanja u RS, imamo veći broj rođene djece nego prethodne godine. Tu imaju efekta i mjere Vlade koje se sprovode", rekao je Višković.

Efekte ima i mjera finansiranja vantjelesne oplodnje. Republika Srpska finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, a lokalne zajednice četvrti pokušaj.

Premijer Republike Srpske je rekao da Vlada veliku pažnju posvećuje pronatalitetnoj politici, te da studija, koja je danas predstavljena, predstavlja zbir mjera posvećenih rješevanju problema nataliteta.

Premijer je naveo da će dio prihoda od igara na sreću biti preusmjeren za mjere populacione politike

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je ovo pokušaj da se cjelokupno počne baviti problemom populacione politike.

"Vrijeme koje dolazi govori da se o ovome mora ozbiljnije govoriti, i da ovo treba da bude jedna od najvažnijih strategija u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Naveo je da treba pratiti i mjere Srbije, jer je problem sličan. 

"Ove mjere moraju biti striktno provedene i moraju da budu dio zakonskih rješenja.Јedna od tema sjednice Glavnog odbora SNSD-a biće i ovo pitanje. SNSD će dati političku podršku ovom pitanju i naši poslanici će se baviti ovim pitanjima", rekao je Dodik.

U posljednjih osam godina prisutna je konstantnost rađanja u Republici Srpskoj.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)