Obilježeno četvrt vijeka od odbrane zapadnih granica Srpske

  • 18.09.2020. 18:41

Mi sa naših stratišta uvijek šaljemo poruke mira, ali isto tako i poruke sjećanja na stradale - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na centralnom obilježavanju 25. godišnjice odbrane zapadnih granica Republike Srpske. 

U Kozarskoj Dubici, uz Novi Grad i Kostajnicu jednoj od tri krajiške opštine koje je Hrvatska napala septembra '95. godine, Dodik je podsjetio da je agresija izvršena na tradicionalno srpske krajeve.

"To je bila sigurno nepotrebna operacija sa stanovišta Hrvatske toga vremena, ali to je rezultat dogovora koji su imali Alija Izetbegović i Tuđman tada, da se slomi Republika Srpska, naravno i poruka je - evo, niste nas slomili, ostajemo ovdje, naš odgovor je život, naš odgovor je Republika Srpska", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Hrvatska agresija je trajala dva dana, a pripadnici Vojske Republike Srpske su 19. septembra 1995. godine uspjeli da potisnu hrvatsku vojsku natrag preko Une. Među borcima je tog dana bio i Mladen Vatreš, koji je komandovao četom minobacača. Kaže, nakon pada Krajine, raspoređeni su u Kozarsku Dubicu - i radili ono što se od njih očekivalo.

"Nismo pobjegli, borili smo se. Kada su oni prišli blizu, izašli smo puškama naprijed ispred našeg oružja i borili se. Borili smo se i srcem, naša su djeca iza naših leđa, porodice, Republika i sve", kaže Mladen Vatreš, komandir čete minobacača.

Odbranom Dubice je komandovao Pantelija Ćurguz. On ocjenjuje da je bitka za odbranu zapadnih opština bila od sudbonosnog značaja.

"Ovdje je bilo biti ili ne biti. Mi smo to shvatili na vrijeme, organizovali se na pravi način, i danas je prava prilika da nakon 25 godina još jednom u svoje ime, mojih saradnika, ovog naroda i ovog grada izrazim poštovanje prema svim komandama jedinica", kaže Pantelija Ćurguz, komandant odbrane Kozarske Dubice.

Vojnicima i civilima koji su nastradali prije četvrt vijeka je služen parastos, nakon čega su položeni vijenci na spomen-krst. Zbog pandemije virusa korona, okupljanje je održano uz poštovanje svih restriktivnih mjera. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite podsjeća da su u ovoj vojnoj operaciji učestvovale elitne jedinice hrvatske vojske, a da su im se suprotstavile oslabljene srpske jedinice.

"Operacija koja je u literaturi poznata kao "Una 95", kodni naziv je imala "Vrbas 95" i "Drina 95". To govori o njihovoj jasnoj namjeri da su željeli ne samo da pokore, popale i pobiju na ovim područjima, nego da Srbe u potpunosti istjeraju iz Republike Srpske", kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Tokom hrvatske agresije na Kozarsku Dubicu, Novi Grad i Kostajnicu, 18. i 19. septembra 1995. godine, ubijeno je 106 osoba, među kojima je bilo 55 civila. Ovi gradovi su pretrpjeli velika razaranja; prema procjenama opštinskih komisija, materijalna šteta je bila veća od 170 miliona maraka.

Тагови: