Žrtve ne smiju biti zaboravljene

Obilježeno 78 godina od stradanja Srba u Starom Brodu kod Višegrada

  • 30.05.2020. 20:20

Žrtve ne smiju biti zaboravljene i neće se dozvoliti prekrajanje istorije, poruka je iz Starog Broda kod Višegrada, gdje su prije 78 godina ustaše Јure Francetića izvršile pokolj nad šest hiljada srpskih civila.

"Jedan dio generalno njihove politike bio je sistemtsko uništenje Srba i oni su ga provodili na i oni su ga sprovodili na itavoj teritoriji NDH.Počev od jasenovca Gradine ,Šušnjara, prebilovaca jadovnabrojnih jama i ovdje velikog stradanja u Starom Brodu“, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite.

Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske, rekao je da se danas u Starom Brodu oživljava sjećanje na žrtve ustaškog terora iz 1942. godine i da se neće dozvoliti da se povampireno ustaštvo okomi na srpski narod. On je podsjetio da je genocidna tvorevina NDH imala poznat cilj, da 30 odsto pobije, 30 odsto pokrsti i 30 odsto na drugi način likvidira, te da se tako oslobode srpskog naroda.

"Jure Francetić sa svojom ustaškom hordom u čijem sastavu je bilo dosta i mislimanskog naroda su imali jedan cilj da unište stanovništvo ovog prostora", smatra Slobodan Župljanin, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da se na ovom mjestu, gdje je na monstruozan način ubijeno više od 6.000 žena, djece i staraca, ledi krv u žilama i da ono mora postati istorijsko. On je napomenuo da se ovo ponavlja srpskom narodu u svim ratovima i da bi se desilo i u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu da se nisu organizovali i spasili svoju nejač. U martu 1942 godine ustaše su pokrenule sveobuhvatnu ofanzivu da uspostave granicU NDH na Drni. Komandant zloglasne Crne legije, Jure Francetić,  sa 10 hiljada vojnika uz podršku muslimanske milicije i njemačkih okupacionih snaga, napao je goloruki narod sarajevsko - romanijske regije. 

U pomen na više od šest hiljada ''Starobrodskih mučenika'' podignuto je spomen obilježje, kapela i sa skulpturama u Drini koje simbolizuju srpske žrtve. 

"Drago mi je što sam bio u prilici da budem jedan od ktitora da se sagradi ovo spomen obilježje. Samim tim sam na to ponosan", ističe Spasoje Albijanić, ktitor mauzoleja na Starom Brodu.

"Na šta sam ponosan da naša omladina, naši momci koji završavaju fakultete, dosta njih se javilo da priča o stradanju Srba. To će doprinjeti o širenju istine na stradanju na ovom mjestu", dodaje Dragan Vukotić, protojerej stavrofor.

Na ovo mjesto se mora dolaziti, ovdje treba da dolaze djeca, ekskurzije i vide na koji način su zvjerski ubijani ljudi samo zato što su Srbi. Došlo je vrijeme da svijetu pokažemo da su Srbi uvijek bili oslobodilački narod i da su se borili za svoja prava i svoju slobodu, to svijet ne prepoznaje, ali to ne znači da mi treba da odustanemo, poručeno je iz Starog Broda.