U selu Zalazje

Obilježeno 28 godina od stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine

  • 12.07.2020. 19:11

U selu Zalazje obilježeno je dvadeset osam godina od zločina nad 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni. Osim poginulih I ranjenih , nestala su 22 Srbina. Iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka, 2012 godine identifikovani su i sahranjeni posmrtni ostaci civilnih I vojnih žrtava.Preživjeli i danas pamte strahote koje su preživjeli toga dana. Bol kažu ne prolazi ni danas. Još je gore što za zločine niko nije odgovarao.

"Muž je zarobljen živ,odveden Poslije 20 godna smo našli kosti I što je najstrašnie nikada niko nije odgovarao", kaže Milojka Simić.

“Poginuo je 1992. na Zalazju kad su muslimani napali ,naser sa svojim hoama. Sve što su našli to su pobili. Koga su uhvatili živa ubilisu. Nikad niko nije odgovaro", kaže Radenko Tomić.

"Šta da kažem teško majc I svima ostalim .Žalićemo ga dok smo živi", ističe Stevka Živanović. 

"Ono što je sramno iporaznoa one koji dijele pravdu jeste  aselektivno dijele pravdu I da se uvijek stavljaju n stranu jednog naroda .I na taj način produbljuju jaz između naroda", dodaje Živanovićeva.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića u ljetto 1992  upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle. Ono što je najgore i dalje to zločin bez kazne, poručeno je iz Zalazja. U poslejdnjem ratu u BIH prvo je ubijena istina i tek sad se saznaje ponešto,kažu zvaničnici.

"Ukupno u podrinju I Birču za vrijeme rata je netalo I poginulo, ubijeno oko tri ipo hiljade Srba", kaže Milan Torbica, predstavnik Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

"Ono što je sramno I porazno za one koji dijele pravdu jeste  da saselektivno dijele pravdu I da se uvijek stavljaju na stranu jednog naroda .I na taj način produbljuju jaz između naroda", kazao je Mladen Grujčić, načelnik opštine Srebrenica  

Za razliku od prethodnih godina, kada su upućivani pozivi za masovno obilježavanje srpskog petrovdanskog stradanja, ove godine zbog složene epidemiološke situacije upućen je poziv porodicama da u isto vrijeme ne posjećuju groblja, da koriste zaštitu i održavaju distancu da ne bi dolazilo do kontakata i eventualnog širenja virusa korona.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић