Bitka za život

Obilježeno 27 godina od proboja koridora

  • 23.06.2019. 19:04

Na 27. godišnjicu jedne od najslavnijih i najvećih bitaka odbrambeno otadžbinskog rata, nad Dugom Njivom, odakle je komandovano akcijom, otvorilo se nebo. Takvo vrijeme bilo je, sjećaju se učesnici proboja Koridora, i 1992. godine. Jaka kiša, ali još jača volja za spajanjem zapada i istoka Srpske. 

"Krenuli smo s voljom da tu našu Republiku Srpsku, koja je u to vrijeme bila u začetku, odbranimo. Bili smo mladi, puni elana, bili smo puni nekog zanosa pozitivnog," prisjeća se Dušan Grujić, učesnik proboja Koridora.

U vrijeme vazdušno kopnene blokade zapadnog dijela, nestanka resursa za život, nije bilo drugog izbora. Najteže borbe vođene su oko Dervente. 

"Naročito su velike borbe bile kada je pala Derventa i kada smo napredovali prema Brodu, jer iz Hrvatske su mogli svim raspoloživim sredstvima, teškim, da tuku naše jedinice i položaje," rekao je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. 

"Vojska Republike Srpske nije imala drugog izbora nego da isplanira i izvede ovu opraciju, s ciljem da se uspostavi kopnena veza, koridor," kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Završne borbe su trajale šest dana. Oslobođene su četiri opštine, prekinuta 42 dana duga blokada zapadnog dijela, i izvojevana sloboda za Srpsku. 

"Danas je Republika Srpska zahvalna svim onim koji su svoje živote dali za slobodu, danas Republika Srpska čini sve da bude stabilna, razvijena i to je najbolji način da se odužimo onima koji su dali živote, ali isto tako i onima koji žive ovdje, da se odužimo za vjeru koju imaju u Republiku Srpsku," rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

To pokazuje i broj onih koji su uprkos ružnom vremenu došli na Dugu Njivu. Raduje i sve više mladih među 200 učesnika marša, 12 kilometara za 12 beba. 

"Ja i sestra smo tu došle sa drugovima da budemo tu," kaže Nataša Petrović

"To je jedna od najhumanitijih bitaka i za nju sam čula od moje mame," dodaje Sandra Petrović.

U bici je stradalo više od 400 boraca. Prisutni su ih se sjetili u molitvi. Pislužili su im svijeće i položili vijence.