Znali samo za pobjede

Obilježeno 26 godina od formiranja Drugog odreda specijalne brigade policije

  • 09.03.2019. 15:39

U Šekovićima je danas obilježeno 26 godina od osnivanja Drugog odreda specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tim povodom položeno je cvijeće na centralnom spomen-obilježju i u spomen-sobi, a u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice služen je parastos poginulim pripadnicima ovog odreda. 

Drugi odred specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske formiran je 10. marta 1993. godine u Šekovićima i učestvovao je u borbama na skoro svim ratištima. 

U borbama je poginuo 21 pripadnik ovog odreda, dok je više od 150 boraca lakše ili teže ranjeno. 

Ratni komandant Drugog odreda Miloš Stupar rekao je novinarima da je veliki broj pripadnika te jedinice nakon rata bio suočen sa montiranim procesima pred Sudom i Tužilaštvom BiH. 

"Procesuirano je 15 ljudi, od kojih je sedam osuđeno na osnovu lažnih svjedočenja svjedoka koji su se nagodili sa sudom, stvarajući sebi nekakav alibi i lažno optužujući druge ljude", rekao je Stupar. 

Zamjenik komandant Drugog odreda Ljubomir Borovčanin rekao je novinarima da se sa pijetetom moraju pominjati imena i djela poginulih pripadnika Specijalne brigade policije. 

"Sjećam se tih junaka, heroja, koji su ugradili svoje živote u temelje naše otadžbine. Vrlo je važno da se sjećamo tih ljudi, da nove generacije znaju ko je stvorio temelje Republike Srpske, u kojoj oni danas žive", rekao je Borovčanin. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da je Drugi odred dao izuzetan doprinos odbrani slobode srpskog naroda, ne samo na prostorima Birča, nego širom Republike Srpske. 

Savčić je dodao da bi javnost u Republici Srpskoj trebalo više da govori i zna o pojedincima, istinskim junacima proteklog rata, koji su pomalo i zapostavljeni i zaboravljeni. 

"A ovo je zaista odred junaka, koji je na svakom ratištu na kojem se pojavio znao samo za pobjede", rekao je Savčić. 

Povodom obilježavanja 26 godina od formiranja Drugog odreda specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske u Domu kulture u Šekovićima održana je akademija na kojoj je prikazan dokumentarni film "Heroji, tu pored nas", autora Ljubiše Milutinovića, pripadnika Drugog odreda. 

Film je dokumentarna priča o dvojici pripadnika ove jedinice Milošu Stuparu i Zoranu Tomiću Zgembi, koji su nakon rata preživjeli svojevrsnu pravosudnu golgotu, da bi, u drugostepenom postupku, bili oslobođeni. 

"Taj film želimo da promovišemo kao svojevrstan dokument, kroz šta su sve prolazili i kakve su nepravde doživjeli ti ljudi tokom boravka u istražnom zatvoru", rekao je Milutinović.
 

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм