Ustavni sud RS krajnji čuvar i jedini tumač Ustava RS

Obilježeno 25 godina Ustavnog suda Republike Srpske

  • 06.11.2019. 19:17

Ustavni sud je odraz suverenosti i konstitutivnosti Republike Srpske. Ovaj sud je četvrti stub vlasti i od 1994. godine uspješno odgovara na sve izazove, kaže predsjednik Ustavnog suda Dzerard Selman. Kako kaže već 25 godina svojim odlukama štiti ustavnost i zakonitost Republike Srpske ali i osnovna ljudska prava i slobode.

“O ulozi i značaju Ustavnog suda RS nije potrebno posebno govoriti ali veoma je značajno istaći da je Ustavni sud RS krajnji čuvar i jedini tumač Ustava RS i svojim tumačenjem i donošenjem svojih odluka kreira pravni život RS”, izjavio je Džerard Selman, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske.

Jak, autoritativan i efikasan Ustavni sud znači i jaku Republiku Srpsku, kaže predsjednik Željka Cvijanović. Zbog raznih devijacija u pravnom sistemu, poput selektivne pravde, nametnutih odluka visokog predstavnika,intervencije medjunarodne zajednice važno je da kako kaže Republika Srpska ima institucije poput Ustavnog suda koja je garancija razvoja Republike Srpske.

“Moramo da razumijemo da naše institucije rade u otežavajućim okolnostima i da je utoliko važnija uloga US RS i utoliko i važnije da svako u skladu da svojim nadležnostima treba da doprinese ne samo infrsatrukturi nego i da poštujemo kao autoritet koji zaslužuje svoje poštovanje”, ističe Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Ustavni sud je institucija koja se pozicionirala i izgradila u odbrani Republike Srpske poručuje premijer Radovan Višković.Obećao je premijer i nove prostorije za ovu instituciju. Da se mora raditi na boljim uslovima u Ustavnom sudu, saglasan je i predsjednik Parlamenta.

“Ono što treba je da dođe do adekvatnog prostora i mi ćemo to u Vladi učini dapriča koja je počela 2017 da krenu u realizaciju i da neku sljedeću godišnjicu Ustavni sud slavi u novim prostorijama", smatra Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

"Nadamo se da će se naći mogućnosti  da Ustavni sud dobije i odgovarajuće uslove s obzirom na važna pitanja koja razmatra, naravno da i sam Ustav RS i BiH ne treba smatrati kao nešto zacementirano nego kao jednu živu materiju,na kojoj treba raditi”, kazao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ustavni sud Republike Srpske ustanovljen je Ustavom Republike Srpske. Sa radom je počeo  1. jula 1994.godine. Broji devet sudija uključujući i predsjednika Suda.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.