Raketiranje izbjegličke kolone 

Obilježena 23. godišnjica od zločina na petrovačkoj cesti

  • 07.08.2018. 19:06

Prošle su 23 godine, ali od borbe za pravdu ne odustajemo - poručili su okupljeni pred spomen krstom, na godišnjici stardanja na petrovačkoj cesti. U Janjilima nedaleko od Petrovca održan je pomen za devetoro ubijenih, od kojih četvoro djece, kada je avion hrvatskog vazduhoplovstva bombardovao izbjegličku kolonu 7. avgusta 1995. godine. Načelnik Donjeg Lapca, ličkog mjesta iz kojeg je većina stradalih, kaže da ga uvijek preplave emocije kada se vrati ovdje.

"Tu su stradali moj drug Darko iz školske klupe, njegova sestra, sa kojima sam provodio dane tih godina. Veoma je teško i danas, nakon 23 godine, povjerovati da su na takav način izgubili živote," kaže Ilija Obradović, načelnik opštine Donji Lapac u Hrvatskoj.

Članova porodica poginulih među okupljenima bilo je vrlo malo i pred kameru ne žele. Kažu, svoju muku su rekli kome treba, i bolno im je da se prisjećaju svega. Vladika bihaćko-petrovački ističe da će se srpska pravoslavna crkva uvijek sjećati nevinih žrtava zločina.

"Ko zna gdje se ti ljudi nalaze, to je isto problem, i mi smo često neorganizovani u tim bitnim događajima. Ali tu smo mi, koji smo ovdje, da čuvamo i njegujemo duhovne vrijednosti i sjećanja na naše stradale, rekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije.

U Dokumentaciono informacionom centru "Veritas", koji je organizovao obilježavanje stradanja, kažu da im je dosta opstrukcija u istrazi slučaja "petrovačka cesta".

"Već smo pokrenuli korake - i prema Hrvatskoj i prema BiH - kada kažem mi, mislim na "Veritas" i partnerske organizacije. Ići ćemo direktno prema Evropskom sudu za ljudska prava. Tražićemo naknadu štete za porodice ubijenih," rekao je Savo Štrbac, predsjednik "Veritasa" .

Spomen krst uz petrovačku cestu je posljednja stanica na ruti obilježavanja stradanja Srba u Oluji. 

Okupljaćemo se i dalje ovdje kod spomen krsta svakog 7. avgusta - poručuju oni koji su došli da odaju počast poginulima u izbjegličkoj koloni na putu za Ključ. Jednoglasni su u poruci da se oprostiti mora, ali zaboraviti ne smije. 

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)