U kasarni "Kozara"

Obilježen Dan Vojske Republike Srpske

  • 12.05.2019. 19:03

Tamo gdje Srbi nisu imali svoju državu i vojsku, doživjeli su stradanja i golgotu. Poručio je to predsjedavajući i srpski član predsjedništva nakon što su mu, na njihov dan, raport predali pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Nije lako, kaže Dodik, biti Srbin u oružanim snagama BiH. Nije bilo lako ni u ratnom periodu, ali je Vojska Republike Srpske, poručuje, za stvaranje Srpske, dala sve što je mogla. 

"Danas smo ovdje u kasarni koja pripada Republici Srpskoj i vojsci Republike Srpske koje koriste Oružane snage BiH i naš puk, Treći pješadijski Republika Srpska puk koji nastavlja tradiciju Vojske Republike Srpske, a to mi čitamo kao Vojska Republike Srpske samo u novom organizacionom kapacitetu", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Dodik danas poručuje i da neće biti političke odluke za formiranje vojne akademije na nivou BiH, iako napori međunarodnog faktora idu u tom pravcu. Kaže - Republika Srpska želi da njeni oficiri i drugi rukovodni kadar bude školovan u sistemu vojnog školovanja Srbije i nema ništa protiv da drugi narodi biraju druge destinacije za te potrebe.

Predsjednica Željka Cvijanović, i premijer, Radovan Višković poručuju da je dužnost svih da se sjećaju herojskog puta Vojske Republike Srpske. Vojska je, kažu, odbranila Srpsku kao mjesto u kojem će nove generacije živjeti u slobodi. 

"Mnogo boraca, mnogo civila, mnogo materijalnog stradanja, to je bila teška borba u kojoj se branila i sloboda i osvajala sloboda, u kojoj se branila Republika Srpska i naravno da Srpska počiva u svim tim idealima koji su bili utkani u poslednji odbrambeno-otadžbinski rat", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

"Mi koji predstavljamo institucije Republike Srpske dužni smo da to nastavimo i da čuvamo Republiku Srpsku i u budućim periodima i budućim vremenima", naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

Na obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske, i trećeg Republika Srpska puka, stigao je i srpski ministar odbrane. Aleksandar Vulin poručuje da je Republiku Srpsku stvorilo srpsko jedinstvo, i samo nejedinstvo može da je ugrozi.

"Republika Srpska je nastala kao potreba da srpski narod odlučuje sam o sebi i da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi. Ono što je stvoreno u ratu, ne može i ne smije biti izgubljeno u miru", istakao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. 

Malo dalje od zvaničnog protokola i visokih zvanica, suze je pokušala da sakrije Ljubinka Kraka. U ratu je izgubila supruga i brata. Danas je došla da im oda počast, iako to, kaže, radi svaki dan.

"29.09. mi je brat poginuo u Mrkonjić Gradu, a suprug 10.10 na padu Mrkonjića koji je pronađen 07.04 u masovnoj grobnici u Mrkonjiću. Teško. Teško i strašno se osjećam", rekla je Ljubinka Kraka.

Svim stradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske, danas je služen  parastos, a u spomen sobi su položeni vijenci. Narodna skupština Srpske Republike BiH 12. maja 1992. godine, radi zaštite srpskog naroda na prostorima BiH, donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je više od 210 hiljada boraca, a za odbranu Srpske živote su dala 23.184 borca!

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)